reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba bude jako jedna z prvních firem nabízet XDR čipy

1.4.2005, Petr Hájek, aktualita
Toshiba bude jako jedna z prvních firem nabízet XDR čipy
Toshiba sdělila, že chystá jedny z nejrychlejších pamětí na světě, které jsou právě testovány a na trhu by se měly objevit ještě koncem tohoto roku. Jde o 512 MB XDR DRAM čipy běžící na 4,8 GHz - to znamená, že jsou asi 12x rychleji, nežli...
Toshiba sdělila, že chystá jedny z nejrychlejších pamětí na světě, které jsou právě testovány a na trhu by se měly objevit ještě koncem tohoto roku. Jde o 512 MB XDR DRAM čipy běžící na 4,8 GHz - to znamená, že jsou asi 12x rychleji, nežli typická desktopová paměť. Při pracovní frekvenci 4,8 GHz nabízejí čipy šířku pásma 12,8 Gbit/s, takže jejich nasazení do highendových digitálních TV a oblasti PC grafiky nestojí nic v cestě, dodal mluvčí. Mimochodem, při vyšším napětí čipy mohou dosáhnout až ke své operační hranici - 6,4 GHz. Čipy používají technologii Rambus ODR (octal data rate), díky níž je možno přenést za jeden cyklus 8 bitů dat.




Toshiba ovšem není na trhu sama, od firmy Rambus si XDR technologii licenovali i Samsung a Elpida a také obě tyto firmy plánují koncem roku nabízet 512 MB XDR čipy. Samsung plánuje čipy přibližně 15x rychlejší nežli dnešní DDR400 a slibuje u nich šířku pásma 12,8 Gbit/s, Elpida zaím připravuje pouze 6,4 Gbit čipy. Má se za to, že adopce XDR jako hlavních pamětí naplno začne až někdy v průběhu roku 2007.


Obrázek “http://www.xbitlabs.com/images/editorial/march2004/sams_xdr_512.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
reklama