reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba jako první prodává pevné disky s kolmým zápisem

16.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba jako první prodává pevné disky s kolmým zápisem
Ačkoli Seagate i Hitachi již delší dobu mluví o blízkém uvedení pevných disků s kolmým zápisem (PRM), firma Toshiba byla tou první. Pevný disk Toshiba MK4007GAL je 1,8 palcový pevný disk s kapacitou 40GB. A to při jedné jediné plotně, čímž...
Ačkoli Seagate i Hitachi již delší dobu mluví o blízkém uvedení pevných disků s kolmým zápisem (PRM), firma Toshiba byla tou první. Pevný disk Toshiba MK4007GAL je 1,8 palcový pevný disk s kapacitou 40GB. A to při jedné jediné plotně, čímž vznikl nový rekord. Hustota záznamu tak činí 206Mbit na čtvereční milimetr, jinak řečeno 133Gbit na čtvereční palec. Tento disk můžete nalézt například v hudebním přehrávači Toshiba Gigabeat F41. Při 40GB kapacitě to je asi 10000 MP3 písniček.



Toshiba zatím nabízí dvě verze těchto disků. Již zmíněnou 40GB verzi a dále verzi s kapacitou 80GB, tedy se dvěmi plotnami. Toshiba plánuje v blízké době uvést kolmý zápis i pro 0,85 palcové disky. Dodnes Toshiba prodala 14 milionů 1,8 palcových disků (od poloviny roku 2000).

Kolmý zápis přináší mnohem vyšší kapacitu při stejné velikost disku, vyžadoval však vývoj nové elektroniky i hlav disků. Což ve finále znamená, že disky nebudou právě nejlevnější. PRM disky od Seagate by se měly objevit ještě tento rok (nejspíš na konci léta / začátku podzimu), Hitachi bude následovat také ještě před koncem roku.

Zdroj: www.theinquirer.net, www.toshiba.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama