reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba představila MG10, pevné disky s FC-MAMR a až 20TB kapacitou

26.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba představila MG10, pevné disky s FC-MAMR a až 20TB kapacitou
Toshiba představuje novou generaci héliem plněných disků MG10 se zápisem CMR. Ta bude k dispozici až v kapacitě 20 TB a využití tu najde technologie Flux Control Microwave Assisted Magnetic Recording (FC-MAMR).
Dnes se používá několik typů zápisu na pevné disky a i konvenční magnetický zápis CMR (Conventional Magnetic Recording) se posouvá díky dílčím vylepšením dál. Společnost Toshiba např. uvádí novou řadu disků MG10, která využívá technologii Flux Control Microwave Assisted Magnetic Recording (FC-MAMR). Oproti předchozí generaci MG09 zvyšuje maximální kapacitu o 11,1 % z 18 TB na nynějších 20 TB. V tomto případě jde pak o 10plotnový disk. K dispozici bude ve velmi vysokých kapacitách 16 TB, 18 TB a 20 TB, přičemž vždy půjde o 3,5" modely se 7200 otáčkami za minutu.
 
Toshiba MG10 HDD
 
Všechny modely také mají 512MiB buffer a dosahují maximální přenosové rychlosti 268 MiB/s. Využito je rozhraní SATA 6 Gbps. Výrobce hovoří o středí době mezi poruchami ve výši 2,5 milionu hodin, stavěny jsou na roční zátěž až 550 TB. Spotřeba v idle režimu činí 4,17 W (20TB verze 4,38 W), při práci je to pak 7,86 W, resp. 8,11 W a všechny verze váží 720 gramů. Díky svým parametrům míří především do cloudových úložišť, datových center, zálohových systémů a podobně. Dodávky by měly začít ještě v tomto čtvrtletí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama