reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba uvažuje o odštěpení výroby SSD, těžil by z toho WD

20.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Toshiba uvažuje o odštěpení výroby SSD, těžil by z toho WD
Toshiba dle Tom's Hardware vážně uvažuje o tom, že od sebe odštěpí nejen výrobu SSD a pamětí NAND Flash. Z toho by mohla velice získat firma WD, která již nyní s Toshibou spolupracuje v rámci podniku Flash Forward NAND.
Toshiba má uvažovat o odštěpení výroby polovodičových součástek včetně elektronických pamětí kvůli sérii špatných rozhodnutí i jednoho skandálu, a to v době, kdy na tom její SSD byznys konečně začíná být dobře a slibuje tvorbu vysokých zisků. Objevily se nové paměti BiCS, otevírají se další továrny pro NAND Flash a celé odvětví očekává růst. Toshiba a WD už spolupracují v rámci společného podniku Flash Forward NAND a pokud by Toshiba skutečně měla potíže, mohl by se právě WD ocitnout ve výhodné pozici, aby z tohoto odštěpení mohl vytěžit co nejvíce. Je totiž jasné, že pevné disky svůj boj s SSD prohrávají. Seagate se už chystá značně omezovat výrobu a orientovat se na SSD, a pro něj jsou tak jistě tyto zprávy velice nepříjemné. Pokud by totiž jeho hlavní rival ovládl SSD byznys Toshiby, měl by rázem velice navrch a že už dnes je na tom v tomto ohledu výrazně lépe.





Seagate přitom zatím selhává ve svých snahách prorazit na trhu s SSD a učinit z nich své stěžejní produkty, a to i po značných investicích a strategickém spojenectví s Mikronem. Na trhu s SSD tak Seagate figuruje jen s jedním promilem a aktuálně řeší spíše vlastní restrukturalizaci, s níž je spojeno výrazné snížení objemu výroby pevných disků. Doufejme, že se z toho nějak dostane, však bychom neradi viděli potápět se další hardwarovou legendu.

Trápení celé firmy Toshiba začalo před dvěma lety, kdy se provalil účetní skandál s falešně udávanými výdělky o výši 1,2 miliard dolarů. Poté se přidaly další potíže s různými pobočkami (Westinghouse Electric) a Toshiba zkrátka nyní musí hledat cesty, jak z toho ven. Právě proto se mluví o odštěpení lukrativních součástí firmy, což by právě měla být výroba pamětí NAND Flash a celých SSD. Kdo jiný by pak měl o navázání další spolupráce zájem, než WD, který již s Toshibou působí v rámci Flash Forward NAND? Toshiba nemůže prostě odprodat celou výrobu polovodičových součástek, neboť ta jí generuje 80 procent tržeb, čili to by bylo zničující. Firma ale už potvrdila, že zkoumá možnosti, jak tuto výrobu odštěpit a vytvořit novou společnost, což by jí umožnilo někomu prodat kolem pětiny celkového podílu v ní za přibližně 2,5 miliardy dolarů.

Toshiba také má již své dlouholeté zkušenosti s firmou SanDisk, s niž v minulosti úzce spolupracovala na výrobě pamětí flash. Právě WD v roce 2015 firmu SanDisk koupil za 19 miliard. Kvůli tomu všemu se tak WD jeví jako nejpravděpodobnější investor, který své peníze vloží do případné nové společnosti a zvýší svůj vliv na celkovém trhu s SSD, jejž čeká dlouholetý růst. V příštím měsíci by se Toshiba měla podělit o své finanční výsledky a očekává se, že budou nevalné, takže nedlouho poté bychom se mohli dozvědět, jak to bude.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama