reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce má novou tabulku největších výrobců čipů bez vlastních továren

16.6.2022, Jan Vítek, aktualita
TrendForce má novou tabulku největších výrobců čipů bez vlastních továren
Společnost TrendForce opět jednou aktualizovala svou tabulku, která ukazuje deset největších výrobců čipů, kteří nemají vlastní továrny. Jde tak o tzv. fabless firmy jako AMD, NVIDIA, Broadcom, Marvell a další. 
Tabulka firmy TrendForce ukazuje, že předchozí rok byl i pro fabless výrobce počítačových čipů velice dobrý, i když zlaté časy dané dopady pandemie už zřejmě skončily. Tržby předních firem vzrostly o 44 procent a nejvíce si polepšil Marvell a AMD o 72 a 71 procent. Každá z firem v této tabulce, a to až na nešťastný Will Semiconductor, si však polepšila alespoň o 26 procent. 
 
 
Na prvních třech místech se vůbec nic nezměnilo, i když ze čtvrté pozice se k Broadcomu nebezpečně přiblížila firma AMD a pokud ta bude dále růst podobným způsobem, respektive pokud se bude i nadále rozvíjet více než Broadcom, v další tabulce už může být třetí. To však není tak jisté, neboť do těchto výsledků se již počítají tržby firmy Xilinx, která se v únoru stala součástí AMD. Ovšem i bez ní by AMD utržilo 5,33 mld. USD s 51procentním růstem, takže by stejně skončilo třetí před MediaTekem. 
 
Za zmínku stojí také tržby firmy Qualcomm, která se podílí téměř jednou čtvrtinou na celkové sumě 39,4 miliard dolarů a velice si plepšila také NVIDIA, která společně s Qualcommem navýšila svůj náskok oproti Broadcomu a ostatním. NVIDIA za to vděčí dvěma svým nejvýkonnějším divizím, a sice herní s kartami GeForce a pak datacentrové se serverovým hardwarem. 
 
Zvláštní uznání si vysloužil především Marvell, který se díky svému 72% růstu tržeb povyskočil z 9. na 6. místo. Ovšem stejně jako firmě AMD, i Marvellu v tom dopomohla akvizice, a sice firmy Innovium, která zařídila navýšení tržeb za prodej serverového hardwaru o 125%. Ale i tak je Marvell jen na vrcholu druhé pětice firem, mezi nimiž a první pětkou zeje obrovská propast. 
 
Dle společnosti TrendForce by měla čísla za druhý letošní kvartál reflektovat už zpomalení, což je jednak obvyklé pro tuto část roku a pak v neprospěch dalšího růstu vypovídá řada faktorů, a to především inflace, válka a COVID-19 v Číně. 


reklama