reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s PC se dále propadá, dosáhne už konečně dna?

13.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Trh s PC se dále propadá, dosáhne už konečně dna?
Dle jistých známek to prý vypadá, že trh s počítači PC má brzy dosáhnout svého dna, od nějž by se mohl odrazit. To se sice říká už dlouho, ale podívejme se alespoň, jaké jsou ony nové známky.
V posledních letech jsme se od různých analytiků mohli dozvědět, že trh s PC se brzy vzpamatuje, nebo že bude dále prudce klesat, případně že bude klesat, ale už ne tak výrazně a v dohledné době se ustálí. Nyní se tak mluví právě o vyrovnání jeho pádu a odražení se ode dna, což ale nemá platit pro společnost Apple a její počítače.




- starší graf Gartneru předpovídající prodeje PC -


Nejnovější data společnosti Gartner, na jejíž předpověď jsme se podívali už v dubnu, udávají, že v druhém čtvrtletí tohoto roku trh v porovnání se stejným čtvrtletím minulého roku klesl o 5,2 procenta. To je z celkového hlediska další výrazný pokles, ovšem jde o trh v Severní Americe, který se začíná vzpamatovávat. Trh s PC také značně poznamenala ekonomická a politická nestabilita v řadě regionů. Z tohoto hlediska tak nejde ani tak o nezájem o nová PC, jako spíše o to, že třeba v Jižní Americe nyní řeší daleko ožehavější problémy než nákup nových počítačů.

V Severní Americe se tak prodalo za uplynulý kvartál 15,2 milionů počítačů, což je 1,4% meziroční nárůst, přičemž pro tento kvartál Gartner také předpovídá pozitivní trend. V Evropě ale trh s PC dále klesal, a to o 4,3 procenta, přičemž budoucí výsledky mají být navíc negativně ovlivněny přípravou na vystoupení Velké Británie z EU a z toho vyplývajícího poklesu hodnoty libry a eura. Střední východ, Afriku a Asii potkal pokles 6,3 %, ale to není nic proti Jižní Americe, kde byl pokles dokonce pětinový. Není divu, když ve Venezuele nyní řeší spíše to, aby měli čím naplnit žaludky.

Trh s PC tak z velké části doplácí na celosvětovou nestabilitu, ale který trh ne? Dosud ale také platilo to, že když začne nakupovat nová PC Severní Amerika, ostatní regiony se k ní brzy přidají. Z toho by mohlo těžit především Lenovo jako světově největší prodejce počítačů PC. To dodalo nějakých 13,2 milionů počítačů za poslední kvartál, přičemž druhá firma v pořadí, americká HP, si svou pozici mírně vylepšila, ale stále čínské Lenovo neohrožuje (i když by brzy mohlo) a třetí v pořadí je Dell, taktéž s nárůstem prodaných kusů. O čtvrté místo bojují společnosti Asus, Acer a Apple, která je také počítána mezi prodejce PC, ačkoliv tradičně tím myslíme IBM PC především se systémy Windows.





Právě společnost Apple zaznamenala prudký pokles prodejů Macbooků a Maců a ze šesti největších výrobců zaznamenala zdaleka největší propad.

Zdroj: Gartner
reklama