reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC poodhalilo plány na budoucnost a 1,4nm výrobní proces

15.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
TSMC poodhalilo plány na budoucnost a 1,4nm výrobní proces
Společnost TSMC dosud ve svých plánech na budoucnost končila u 2nm procesu. Nedávno ale vyplynulo na povrch, že je logicky v plánu i další pokračování a nástupcem 2nm procesů by měla být 1,4nm varianta.
Na poli výrobců čipů tu máme v dnešní době především společnosti TSMC a Samsung Foundry. Obě jsou nyní schopné vyrábět procesory a jiné čipy pomocí 3nm procesu. Zatímco Samsung už u 3nm procesu využívá technologii GAA (Gate-All-Around), v případě TSMC toto nastane až u 2nm procesu. U Samsungu víme, že 2nm proces chystá v roce 2025 a pro rok 2027 si plánuje dokonce 1,4nm. V případě TSMC dosavadní známé plány končily na tom, že v roce 2025 přijde 2nm proces N2 a o rok později by to měla být vylepšená varianta N2P. Bylo ale jasné, že firma uvažuje i o vzdálenější budoucnosti a nyní se na internetu objevují informace o tom, co se chystá po 2nm procesu.
 
 
Stejně jako u Samsungu, i v tomto případě by mělo jít o 1,4nm proces. Zdá se však, že s tím, jak se už začnou využívat desetinná čísla u nanometrů, bude potřeba pozměnit názvosloví, a tak by se tento proces měl jmenovat A14. Bohužel to je tak vše aspoň trochu specifické, co o novince víme. V prezentaci, kde se o vývoji procesu A14 mluvilo, se zmiňovalo nasazení především v AI, která by měla být hlavním tahounem pro nové technologie. Předpokládá se, že by se nový proces mohl objevit v roce 2027 (např. procesory Apple A19?) nebo 2028 (pak by mohlo jít o Apple A20, zůstane-li Apple u svého názvosloví).
 
Zdroj: wccftech.com, phonearena.com, obrázek (autor: Briáxis F. Mendes (孟必思), CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama