reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC uspíší nástup 4nm procesu, masová výroba má nastat ještě letos

31.3.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC uspíší nástup 4nm procesu, masová výroba má nastat ještě letos
Společnost TSMC chce letos odstartovat výrobu pomocí 3nm procesu, ovšem to bude pouze zkušební výroba, zatímco v případě 4nm procesu už má jít rovnou o masovou produkci čipů. Nejde ovšem o jednu z hlavních technologií. 
TSMC postupuje kupředu po krocích 7nm, 5nm a 3nm, přičemž technologie jako N7+ či N6 více či méně vycházejí právě z původního 7nm procesu N7 a nový 4nm proces by tak měl být založen na 5nm technologii N5 či snad N5P, ovšem v této známé roadmapě ještě zanesen není. 
 
 
Zástupci TSMC už dříve prozradili, že N4 bude založen přímo na N5 a představovat bude znatelné vylepšení, co se týče výkonu, spotřeby i hustoty tranzistorů. N4 tak bude moci z velké části využít celý ekosystém točící se kolem procesu N5 a že se v něm bude využívat menší počet masek a vrstev, což zřejmě znamená ještě intenzivnější využití extrémní ultrafialové litografie (EUVL). N4 ale přesto nebude znamenat generační skok, to je práce až pro N3. 
 
Ještě loni jsme se přitom mohli dozvědět, že N4 je chystán pro masovou výrobu od roku 2023, což mělo být později upraveno na první polovinu roku 2022 a nyní se dozvídáme od Digitimes i MoneyDJ, že aktuálně už probíhá zkušební výroba a ve velkých objemech začnou být 4nm čipy v továrnách TSMC vyráběny ještě letos. 
 
To je v tuto dobu jednoznačně velice dobrá zpráva, která znamená, že se otevřou nové výrobní kapacity, ale je otázka, kdo a pro výrobu čeho je použije. Ale i na to nabízí zdroje odpověď a zcela nepřekvapivou. Úvodní kapacity procesu N4 si totiž má v podstatě celé zabrat Apple, a to pro své nové čipy pro další generace Maců. Ostatně právě Apple sedí také na 5nm kapacitách TSMC a jen tak se jich nevzdá.
 
Co se týče příští generace technologií TSMC, čili N3, v jejím případě se počítá se spuštěním masové výroby od druhé poloviny příštího roku a můžeme si být jisti, že Apple se k 3nm linkám ihned přicucne. Jde ostatně o zdaleka největšího zákazníka firmy TSMC, jehož podíl na tržbách má letos přesáhnout jednu čtvrtinu a druhé AMD bude mít dle předpokladů podíl 9,2 %.
 
Jak ale bylo řečeno, zkušební výroba pomocí N3 začne ještě letos, a to v továrně v Nanke s úvodní kapacitou cca 10 tisíc waferů měsíčně. Později v ní bude kapacita rozšířena až na pětinásobek a pochopitelně vzroste také výtěžnost.  


reklama