reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ubisoft si chystá dvě AAAA hry, AAA už nestačí

9.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Ubisoft si chystá dvě AAAA hry, AAA už nestačí
Když Microsoft sám označil The Initiative za své první AAAA studio, bylo vcelku zřejmé, že ostatní to nenechají bez povšimnutí. Nyní se dozvídáme o tom, že Ubisoft by měl vyvíjet dvě nové AAAA hry. Které to budou? 
Definice AAA či Triple-A hry nám říká, že jde o produkt od středního či velkého distributora, pro jehož vývoj byl k dispozici bohatý rozpočet. Jde tak o velice vágní definici, která se týká především oněch nákladů na vývoj a začala se používat na konci minulého století. Poté se ještě objevilo daleko méně používaní označení AAA+, které je zase určeno pro hry, jež dokáží vydělávat nezanedbatelné částky v průběhu času. Nejde tak pouze o jejich prodej, ale o mikrotransakce, loot boxy, live service, season pass, atd. 
 
 
Čili pokud máme mluvit o AAAA hrách, jejich definice je v podstatě zřejmá, ačkoliv ji nikdo nestanovil. Půjde prostě o hry, na jejichž vývoj padne ještě více peněz než na AAA hry a jejich éra evidentně pomalu startuje. Vůbec bychom se také nedivili, kdyby to znamenalo zároveň i mnohem vyšší ceny takových her, než je obvyklých 60 dolarů či eur.
 
Respektive to lze očekávat i vzhledem k tomu, že už existují snahy zdražovat i AAA hry, což herní společnosti obvykle obhajují inflací a tím, že obvyklá výše uvedená částka se už dlouho nezměnila. Řada z nás má přitom v živé paměti doby nedlouho po revoluci, kdy se objevily první hry na nosičích CD-ROM, které v mnoha případech stály i 2000 a víc korun. A to mluvíme o době kdy průměrná mzda nedosahovala ani deseti tisíc korun, takže se nikdo nemohl divit, že tato zábava byla vzhledem k dnešku tak okrajová (nehledě na ceny hardwaru) a že tu bujelo nelegální kopírování a prodej her na disketách či vypálených CD. 
 
Když se ale vrátíme k AAAA hrám, pak o nich jsme nedávno slyšeli právě ve spojitosti se zmíněným studiem The Initiative a nyní přichází Ubisoft se dvěma tituly. Dle profilu Cyrila Masquilliereho z Ubisoft Paris Studio bude jedním z nich Beyond The Good and Evil 2 a druhý je dosud neznámý a neohlášený, takže by nemělo jít o tu samou hru.
 
Hra Beyond Good & Evil 2 by měla dle Ubisoftu nabídnout koncept otevřeného světa, který ale má posunout o krok dál. To ale samozřejmě nelze brát jako definici AAAA hry, jako spíše důsledek toho, že tento titul je vyvíjen s vyšším rozpočtem než obvykle. A samozřejmě také zatím nevíme, v čem má spočívat onen lepší otevřený svět. 


reklama