reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ubisoft ukončil NFT experiment ve hře Breakpoint, bude je však nabízet jinde

8.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Ubisoft ukončil NFT experiment ve hře Breakpoint, bude je však nabízet jinde
Ubisoft si obecně nevysloužil pozitivní ohlasy, které by byly spojeny s hrou Ghost Recon Breakpoint a už vůbec ne s NFT, které do ní zakomponoval. To mělo i své přímé finanční důsledky, což znamená, že tato hra končí i se svými tokeny.
Ubisoft zavedl konkrétně platformu Quartz, v rámci níž prodával NFT (non-fungible token) spojené s hrou Ghost Recon Breakpoint. Šlo konkrétně jen o skiny či obrázky zbraně, helmy a jakýchsi "taktických" kalhot. Nabízena byly přitom desítky verzí těchto NFT, které se liší pouze svým číslem, nicméně když může obrázek kamene coby NFT mít hodnotu i přes milion dolarů, tak proč by nemohl mít i obrázek M4A1 Tactical | Wolves #1301? 
 
 
Hráčům se ovšem moc nelíbila jednak sama hra Ghost Recon Breakpoint a pak až na výjimky ani nabízené NFT, v jejichž případě si mnoho lidí ani nedokáže představit, proč by měly vůbec mít nějakou hodnotu a proč by zrovna zmíněné NFT  M4A1 Tactical | Wolves #1301 mělo stát 100.000 Tezos, čili stovky tisíc dolarů. I za takové částky se nabízené tokeny prodávaly, ale velká otázka je, zda by je pak byl vůbec někdo ochoten za podobnou částku koupit, aby se skutečně dalo mluvit o reálné hodnotě.
 
Tato nabídka přitom stále existuje a časem se navíc rozšířila třeba o obrázek pistole s tlumičem či sniperky, samozřejmě v mnoha verzích odlišených jen číslem. Ubisoft tak vytvořil celkem přes 6600 těchto NFT, z nichž ne všechny jsou aktuálně v nabídce ke koupi. Co se však změnilo? 
 
Jednak se dozvídáme to, že Ghost Recon Breakpoint už nebude dostávat žádné aktualizace, čili žádný nový obsah, čímž Ubisoft tuto hru v podstatě odepsal. A že sloužila i jako pokusná platforma pro Quartz a příslušné NFT zvané Breakpoint Digits, znamená to, že už nebudou vytvořeny ani žádné další, kvůli čemuž asi moc zákazníků nebude propadat zoufalství. 
 
Ubisoft svým zákazníkům poděkoval slovy: "Vlastníte kus hry a zanechali jste svou stopu v její historii". Tak uvidíme, jestli někdo bude v budoucnu stát o historii herního propadáku tak moc, aby si pořídil s ním spojené tuctové NFT, jejichž nabídku Ubisoft naposledy rozšířil 17. března.
 
Nedá se ale říci, že by NFT v Breakpointu znamenaly zklamání a experiment, který by byl do budoucna odrazující. Ubisoft totiž uvedl, že jeho platforma Quartz bude dále vyvíjena a že nabídne v budoucnu nové tokeny spojené s dalšími hrami. Využít by je měla v budoucnu i společnost Electronic Arts, která NFT označila za součást budoucnosti jejího odvětví. Důrazně proti je ale Valve, které na Steamu nepovoluje nabízet hry využívající NFT či kryptoměny, čímž chce zřejmě zabránit i různým podvodům, které by se velice pravděpodobně časem objevily.  


reklama