Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukázala se nová generace nafukovacích modulů pro vesmírné stanice

23.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Ukázala se nová generace nafukovacích modulů pro vesmírné stanice
Nákladové prostory raket jsou stísněné, a tak se zařízení vysílaná do vesmíru musí jim přizpůsobovat. Proto se řeší možnosti výstavby přímo na oběžné dráze anebo ve speciálních případech možnost nafouknutí modulů, což platí především pro stanice.
Nafukovací obytné části vesmírných stanic nejsou žádná novinka, stačí si vzpomenout na vyzkoušený modul BEAM, který byl připojen k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a nabídl její rozšíření přibližně o 16 metrů krychlových, což není špatné vzhledem k tomu, že celá ISS má 388 metrů krychlových obytného prostoru. I díky němu se dnes můžeme podívat na další verzi, která už může být velice užitečná v praxi pro výrazné rozšíření prostoru stanic, neboť dokáže sama o sobě vytvořit prostor o objemu kolem 300 metrů čtverečných. 
 
 
Nafukovací modul vypadá svým tvarem i texturou jako klubko příze s průměrem 8 metrů a už od prvního pohledu je zřejmé, jaký koncept zde byl využit. Vidět můžeme středový tubus, z nějž se pak rozšiřuje nafukovací část. A právě tubus či obecně trubkovitý tvar je pro vysílání do vesmíru pomocí raket pochopitelně prostorově nejefektivnější.
 
Jedná se o výsledek spolupráce NASA se Sierra Nevada Corporation. Tato společnost dostala zadání, aby přišla se zařízením, které z ISS udělá místo s výrazně větším prostorem pro žití a my tu máme prototyp. No a vzhledem k tomu, že se koukáme na habitat s tříčtvrtečním obytným prostorem aktuální ISS, lze si představit, jak moc stísněné to na ní je. Nicméně tento náš vjem trošku ovlivňuje fakt, že ono nafouknuté "klubko" je na výstavě v Johnsonově vesmírném centru položeno na zemi, takže jedna jeho strana je výrazně stlačena a jeví se menší, než by měla být. A pokud vám to pořád nesedí, pak možná proto, že ISS má sice obyvatelný prostor 388 metrů krychlových, ovšem celkový natlakovaný objem činí 916 (932 s BEAM) metrů, a to bez připojených lodí. 
 
 
Zařízení bylo vyvinuto v rámci programu NextSTEP-2, který by přinesl novou podobu nejen pro ISS, ale také pro další plánované stanice. Tím můžeme myslet i Lunar Gateway, ovšem ta je aktuálně plánovaná jako klasická, pevná či nenafukovatelná stanice s malým prostorem pro obyvatele. Díky takovéto nafukovací koblize by tak astronauti u Měsíce mohli přebývat v daleko důstojnějších podmínkách. 
 
 
Celé zařízení může být v jednom kuse vysláno do vesmíru třeba pomocí již existující rakety Falcon Heavy, zvládnout by to měl i připravovaný Vulcan od ULA a samozřejmě také Space Launch System agentury NASA. 
 
Pak už jen záleží na tom, jak bude modul ve vesmíru zařízen. Může se z něj udělat třípatrová obytná část či skladiště, případně také velký "skleník" pro pěstování rostlin. Není ale vůbec zaručeno, že toto zařízení bude nasazeno a pokud ano, pak může mít výrazně odlišnou podobu.
 
Zdroj: Ars Technica