reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence od IBM dokáže predikovat vývoj Parkinsonovy choroby

30.7.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Umělá inteligence od IBM dokáže predikovat vývoj Parkinsonovy choroby
Společnost IBM se pustila do vývoje umělé inteligence, která najde své využití v oblasti zdravotnictví. Tato umělá inteligence totiž slouží pro predikování vývoje Parkinsonovy choroby u pacientů.
Umělá inteligence nachází své využití v celé škále různých oborů. Jedním z nich je i medicína, kde AI pomůže s přesnějším stanovením diagnózy. Společnost IBM spolu s Nadací Michaela J. Foxe pro Parkinsonův výzkum pracují na vývoji umělé inteligence, s jejíž pomocí budou moct lékaři lépe predikovat, jak se bude u jejich pacientů dále vyvíjet Parkinsonova choroba z hlediska načasování i závažnosti. U jednotlivců se totiž vyskytuje celá škála různých příznaků a projevů. 
 
Model byl trénován na datovém souboru, který obsahoval informace od více než 1400 pacientů. Data byla sesbírána v rámci studie, kterou sponzorovala Nadace Michaela J. Foxe a IBM popisuje tento dataset jako dosud největší a nejrobustnější soubor dlouhodobých údajů o pacientech s Parkinsonovou chorobou. 
 
 
AI model tak mohl na velkém množství dat komplexně zmapovat různé druhy symptomů a také postupování onemocnění v čase. Umělou inteligenci od IBM plánují vývojáři do budoucna dále vylepšovat, aby mohla poskytovat lékařům stále přesnější a podrobnější predikce různých stádií nemoci. S touto znalostí budou zdravotníci schopni pomáhat pacientům lépe zvládat jejich příznaky a vývoj nemoci.

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, kterým podle odhadů celosvětově trpí více než 6 miliónů lidí a v současné době na ni neexistuje žádný známý lék. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama