reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Únik z Intelu napovídá možný příchod systému Microsoft Windows 12

3.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Únik z Intelu napovídá možný příchod systému Microsoft Windows 12
Microsoft Windows 10 měl být poslední verzí Windows, ale už dobře víme, že se objevily "jedenáctky". Únik dat z Intelu nicméně napovídá, že by Microsoft mohl v docela brzké době chystat další systém, nový Windows 12.
Ještě se pořádně neohřály ani nové Windows 11 a už to vypadá, že by Microsoft mohl chystat pro blízkou budoucnost nový systém Windows 12. Na Twitteru se totiž objevil příspěvek od leakera jménem leaf_hobby, který ukazoval data o připravovaných procesorech Intel Meteor Lake. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby mezi podporovanými OS nebyl zmíněn právě Windows 12. Pokud by to byla pravda, někdy v době uvedení nových procesorů Meteor Lake v roce 2024 by to naznačovalo také uvedení nového operačního systému Microsoftu. To by také mohlo znamenat, že by se Microsoft vrátil ke zhruba 3letému cyklu uvádění nových systémů jako v minulosti, které ve větším porušil akorát velkou 6letou mezerou mezi Windows XP a Vista.
 
Microsoft Windows 12
 
Microsoft tyto zvěsti nepotvrdil, totéž se týká Intelu, a tweet už zmizel. Spekuluje se o tom, že Windows 12 by mohl být prvním cloudovým OS Microsoftu, což by mohlo také znamenat placení pomocí předplatného, což by jistě mnoho lidí nepřekouslo. Zde by bylo nutné nastavit dobrou cenovou politiku a dobré doplňkové služby (jako např. u Office 365, který je spíše výhodným 1TB cloudem s kancelářským balíkem navíc než kancelářským balíkem s velkým cloudem). I tak by ale něco takového mohlo být pro mnoho uživatelů nepřekonatelným problémem. Pokud by se náhodou objevila bezplatná varianta, nepřekvapilo by mě, kdyby byla více protkána reklamami, pomocí kterých by se ten systém platil. To je ale čistě jen má spekulace.
 
Vraťme se ale ještě na chvíli k procesorům Meteor Lake. Únik totiž hovořil o Meteor Lake-S, které jak víme, byly zrušeny. Současně se ale tvrdilo, že v jisté podobě by se mohly objevit jako procesory pro NUC a SFF systémy. Samotné CPU má podporovat PCIe 5.0 ve verzi x16 pro GPU i 5.0 x4 pro M.2 SSD, dále by tu měl být PCIe 4.0 x4. Procesory nemají mít podporu AVX-512. Chipset Intel Z890 má přidat další PCIe 4.0 x4, dostat se má i na Wi-Fi 7. Tentokrát se objevila zmínka i o tom, že by tu mohly být nejen procesory s 6 výkonnými jádry P-Core, ale dokonce i s osmi (ty má Raptor Lake, ale neměl je mít Meteor Lake). Tak uvidíme, zatím se nám to docela zamotává a jsme si s novými úniky spíše méně jisti, co vlastně přijde, než naopak.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama