reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unikají specifikace mobilního Ryzenu 9 6900HX na 6nm procesu

27.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Unikají specifikace mobilního Ryzenu 9 6900HX na 6nm procesu
Na Internetu se objevil další únik o připravovaných procesorech AMD Ryzen mobilní řady Rembrandt, který hovoří o zajímavých vlastnostech, jako je např. 6nm výrobní proces nebo výkonný integrovaný Radeon 680M.
Úniků je plný Internet a nyní tu máme další, který se týká mobilních APU AMD Ryzen řady Rembrandt. Samozřejmou otázkou je to, nakolik je tento únik přesný a věrohodný, to ale zjistíme až tehdy, kdy se zmiňované procesory oficiálně představí. Přesto je zajímavé se podívat, co se šušká. Konkrétně se zde mluvilo o vlajkové lodi Ryzen 9 6900HX, která má přinést 8 jader a 16 vláken. Procesor má být postaven na architektuře Zen 3+ a hovoří se o výrobě pomocí 6nm procesu u TSMC (o tom se ostatně nemluví poprvé).
 
AMD Ryzen
 
Máme zde nají 4 MB L2 cache a 16 MB L3 cache, u mobilních čipů bychom ale prozatím neměli počítat s novou 3D V-Cache. Předpokládá se zachování maximální Boost frekvence 4,6 GHz jako u Ryzenu 9 5900HX, takže se dá spíše čekat mírné snížení skutečné spotřeby (TDP patrně stále zůstane na konfigurovatelných 35 až 54 W). Výkon by mohly posunout výše paměti DDR5-4800 (oproti nynějším DDR4-3200) a především se má zvýšit výkon integrovaného grafického čipu. Místo Radeonu Vega 8 se zde má objevit Radon 680M postavený na architektuře RDNA 2.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama