reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uniklá roadmap ukazuje vývoj procesorů AMD EPYC

13.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Uniklá roadmap ukazuje vývoj procesorů AMD EPYC
Kanál AdoredTV přinesl roadmap, která unikla společnosti AMD a týká se jejích serverových procesorů. Ukazuje přitom i novou patici SP6 nebo procesory Genoa-X, jež by měly dostat rozšířenou L3 cache. 
Je pochopitelně možné, že jde o podvrh, nicméně na to uniklé materiály nevypadají a my ostatně očekáváme, že právě o budoucích procesorech EPYC pro servery bude už za několik dní mluvit Lisa Su. Pravděpodobnější tak je, že jde skutečně o součást její prezentace, či jde spíše o stejné informace, jaké se od ní dozvíme, ovšem ukázané na nějaké interní roadmap.
 
 
První snímek ukazuje jednotlivé platformy dělené dle patic, čili tu máme dobře známou SP3 pro aktuální procesory Milan a Milan-X, ale pak i novou SP5 a dokonce SP6. Právě o SP6 jsme dosud neslyšeli a zatímco SP5 je prostě nástupce SP3 určený pro EPYC generace Zen 4 (Genoa a Bergamo), SP6 vypadá na nějaké slabší serverové procesory (ne nutně EPYC), které nabídnou po všech stránkách slabší výbavu. Půjde tak pouze o jednopaticové systémy s 32 jádry Zen 4 či 64 slabšími jádry Zen 4c s rozsahem 70 až 225W TDP. Bude tu také jen šest paměťových kanálů pro DDR5 a méně linek PCIe/CXL. 
 
Dále nám první obrázek odhalil generaci Genoa-X, čili nástupce dnešních Milan-X. Zen 4 by totiž měly mít stejně jako Zen 3 kapacitu 4 MB L3 cache na jádro, takže není divu, že AMD asi bude chtít nabídnout i verze s rozšířenou L3 cache. Otázka je, zda to bude stejně jako v případě Milan-X celkem 96 MB L3 na čiplet, anebo snad už více. 
 
 
Další snímek nám ukazuje základní vlastnosti procesorů EPYC Genoa a Bergamo, ale ty už známe, takže víme, že Genoa budou mít plnohodnotná jádra Zen 4 a Bergamo pak slabší či osekaná jádra Zen 4c, jichž ale bude až 128 s SMT. A právě Genoa i Bergamo by dle tohoto obrázku měly být určeny pro SP5 i SP6, což napovídá, že AMD si připraví dvě verze I/O jader, jež bude kombinovat s CPU čiplety. 
 
Nakonec se dozvídáme o generaci Turin, která se už objevila dříve, kdy se spekulovalo až o 256 jádrech. Roadmap nám tu ale neprozradí vůbec nic krom toho, že i Turin budou určeny pro SP5 a SP6. 
 
 
Poslední snímek odhalí, že AMD určí systémy založené na SP6 pro Edge computing či nasazení v telekomunikacích.


reklama