reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uniklé benchmarky 3nm Apple A17 Bionic ukazují velmi vysoký nárůst výkonu

16.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Uniklé benchmarky 3nm Apple A17 Bionic ukazují velmi vysoký nárůst výkonu
Do uvedení nových iPhonů 15 Pro s 3nm procesorem A17 Bionic zbývá ještě půl roku, nicméně už unikají první benchmarky. A ačkoli se Apple chce soustředit především na efektivitu, vypadá to na vskutku velmi vysoký nárůst výkonu.
Před necelým čtvrt rokem se objevila informace, že se Apple u svého nového procesoru A17 Bionic hodlá soustředit především na efektivitu a nárůst výkonu odsunout na vedlejší kolej. Jak ale ukazují uniklé benchmarky, můžeme čekat opravdu velmi výrazný posun i ve výkonu. V jednom videu na YouTube se ukázal výsledek v nové verzi benchmarku Geekbench 6, kde se nový A17 Bionic, který bude představen za půl roku v novém iPhonu 15 Pro, dostal na stěží uvěřitelný výsledek 3986 bodů v single-core a 8841 v multi-core. Teď je na místě si to dát do kontextu, abychom viděli, jak moc hodně nebo málo to vlastně je. 
 
Apple A16 Bionic
 
Proti A16 Bionic v nynějších iPhonech 14, který dosáhl na 2437, resp. 5430 bodů, je to o 64 %, resp. o 63 % více, a to je opravdu podezřele obrovský rozdíl. Jestli se vám to nezdá, je vaše podezření správné. V tomto případě jel procesor na max. výkon bez ohledu na spotřebu a teploty. V reálném produktu si Apple nebude moci dovolit ho nechat běžet takto rychle, protože by baterie nic nevydržela a pro uživatele by bylo velmi nepříjemné s tak pálícím telefonem vůbec pracovat. Ještě pro srovnání, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 v novém Samsungu Galaxy S23 dává 1965, resp. 4897 bodů, což by dávalo dokonce 103 %, resp. 81 % k dobru. To opravdu vypadá na hodnoty, které se nemohou dostat do koncového telefonu, ukazují ale schopnosti čipu, které ale nikdo nebude moci využít. 
 
 
Tato čísla jsou nám tedy k ničemu, je dobré je ale zmínit pro případ, že by se začalo mluvit o dvoutřetinovém nárůstu výkonu nového čipu bez uvedení toho správného kontextu. Na internetu se ale objevila i reálnější čísla, která by už mohla reprezentovat výkon novinky v reálnějším nasazení v telefonu tak, jak by snad mohl putovat k zákazníkům. V tomto případě byly hodnoty 3019 v single-core a 7860 v multi-core, což proti dnešnímu A16 Bionic znamená o cca 24 %, resp. o 45 % vyšší výkon. Pokud bychom to srovnali s výše zmíněným Snapdragonem, šlo by o zhruba o 54 %, resp. o 61 % vyšší výkon. Pořád hodně vysoká čísla, která musíme brát s rezervou. Vypadá to však, že 3nm proces, který si Apple zarezervoval celý pro sebe, dá firmě značnou výhodu ve výkonu a snad i oné slibované spotřebě, která byla i tak u Applu mezi těmi lepšími. 
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama