reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uniklý software z NSA dramaticky zvýšil tajnou těžbu kryptoměn

25.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Uniklý software z NSA dramaticky zvýšil tajnou těžbu kryptoměn
Už před rokem a půl unikl z NSA zákeřný software EternalBlue, jehož bylo využito pro ransomware útoky WannaCry a NotPetya. Hackeři jej ale poslední dobou ve výrazně vyšší míře začali využívat k tajné těžbě kryptoměn.
Přestože hodnoty kryptoměn poslední dobou spíše padají, jejich těžba je stále oblíbenější činností. Týká se to ale té nedobrovolné. Zatímco v loňském roku byl hitem ransomware, tedy malware, který zašifroval počítač a vyžadoval výkupné pro odemčení dat, letos se tytéž prostředky využívají k tajné těžbě kryptoměn. Může za to především před zhruba 1,5 rokem uniklý software z dílen NSA se jménem EternalBlue. Ten posloužil hackerům ve dvou obrovských vyděračských projektech WannaCry a NotPetya. Používán je i nadále, tentokrát ale se nedostává do počítačů, kde pak útočníci zašifrují data, nýbrž pomáhá napadnout počítače a přeměnit stroje obětí na těžařské stanice.
 
Monero Bitcoin logo
 
Tato nedobrovolná těžba není vůbec nic nového, podle nové zprávy je ale alarmující její nárůst. Cyber Threat Alliance, asociace bezpečnostních firem a expertů, totiž v tomto roce naměřila neuvěřitelný 459% v rozsahu těchto infekcí zejména mezi velkými společnostmi. I když těžba kryptoměny na zasaženém počítači není na první pohled až takový problém, ve skutečnosti infekce ukazuje problém v zabezpečení v podnikových sítích, a tedy i zranitelnost na podstatně zákeřnější útoky.
 
Pokud jde o kryptoměny, které se nejčastěji těží, jednoznačně vede Monero. To zabírá 85 % nelegální těžby, a přestože výnosy nejsou velké, lákavá je především velká anonymita (adresy a částky jsou extrémně těžko zjistitelné). Na druhém místě je pak tradiční Bitcoin, na nějž zbylo jen pouhých 8 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama