reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unity, konkurent Unreal Engine od Epicu, chce na burzu

27.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Unity, konkurent Unreal Engine od Epicu, chce na burzu
Epic Games zdaleka není jediný engine pro počítačové hry. Velmi populární je i engine Unity, který má na mobilních zařízení většinový podíl. Tvůrci nyní chtějí jít na burzu a spustit IPO, tedy prvotní nabídku akcií.
Na trhu s herními enginy bude asi trochu více horko. Epic Games mají problém s Applem (a v podstatě i Googlem), což ohrožuje i budoucnost Unreal Engine na těchto platformách, byť do 28. září ještě bude klid. Konkurenční Unity Game Engine, který se používá častěji u jednodušších her s ne až tak propracovanou grafikou (je vhodnější pro začátečníky a dá se snadno používat i pro neherní aplikace), nyní chce zamířit na burzu NYSE pod označením akcie "U". Podle společnosti 53 % z 1000 nejpopulárnějších her na Apple App Store běží právě na Unity Game Engine a využívá ho obecně přes polovina počítačových her na konzolích a mobilních zařízeních.
 
Unity logo
 
Tato dánská společnost ale nikdy nevykázala zisk. Loni měla příjmy ve výši 541,8 milionů USD, přičemž ztráty činily 163,2 mil. USD. Letošní první polovina roku ale byla lepší. Už za 6 měsíců dosáhla příjmů 351,3 mil. USD a ztráty byly "jen" 54,2 mil. USD. Nyní má aktiva ve výši 1,29 mld. USD a částku ve výši 453,2 mil. USD. Špatně nevypadá ani to, že je zde 716 vydavatelů her, kteří platformě přináší více než 100 tisíc USD ročně, takže Unity ani nevypadá být výrazně závislé na úzké skupině vydavatelů. Celkově jde o 1,5 milionu uživatelů, kteří vyvíjejí hry a jiný obsah s pomocí tohoto enginu (hry tvoří 40 %), každý měsíc na něm vyjde 8000 aplikací a hry na něm založené pak hrají 2 miliardy lidí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama