reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

US Air Force rozdělí 2,3 mld. USD mezi Blue Origin, ULA a Northrop

13.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
US Air Force rozdělí 2,3 mld. USD mezi Blue Origin, ULA a Northrop
U.S. Air Force chce snížit závislost na Rusku, a tak není divu, že investuje peníze do vývoje technologií pro let do vesmíru. Nově rozdá skoro 2,3 miliardy USD společnostem Blue Origin, Northrop a United Launch Alliance.
Američané rozhodně nejsou rádi, že ve vesmírném programu hodně závisí na Rusku. Mimo jiné jde např. o ruské raketové motory RD-180. Aby v budoucnu bylo USA soběstačné, popohání soukromé společnosti, které se věnují vývoji vesmírných raket. Nyní tak U.S. Air Force v grantech (Launch Service Agreements) rozděluje téměř 2,3 miliardy USD mezi tři soukromé společnosti, které se o to snaží. Blue Origin Jeffa Bezose (zakladatele Amazonu) si tak přijde na finanční vzpruhu 500 milionů dolarů. V případě společnosti Northrop Grumann Innovation Systems to bude dokonce 792 milionů a United Launch Alliance si přijde na 967 milionů. Každá ze společností dostane na začátek 181 milionů dolarů.
 
Blue Origin New Glenn
 
Cílem USA je, aby vznikly tři domácí systémy (prototypy) umožňující lety do vesmíru bez ruské pomoci a později si pak chce mezi nimi vybrat alespoň dva dodavatele, kteří budou splňovat náročné požadavky na bezpečnost misí National Security Space. Brzy to totiž bude potřeba. Rakety Delta IV a Atlas V se chystají do brzkého důchodu, létají už okolo 15 let a od roku 2003 zaznamenaly 72 úspěšných NSS misí.
 
Blue Origin BE4 motor
 
Ve výsledku se tak očekává úspěšné ukončení vývoje rakety New Glenn od Blue Origin, v případně Northrop Grumann jde o raketu Omega a u United Launch Alliance (ULA) jde o Vulcan Centaur. SpaceX Elona Muska v tomto případě vyšla naprázdno.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama