reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA zrušilo povolení zveřejnění zbraní pro 3D tisk

2.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
USA zrušilo povolení zveřejnění zbraní pro 3D tisk
Po dlouhé soudní bitvě bylo společnosti Defence Distributed od 1. srpna nabídnout předlohy funkčních zbraní pro výrobu pomocí 3D tiskárny. Těsně před termínem bylo toto ale opět zrušeno a Američané si tak zbraně zatím nevytisknou.
Dlouhá soudní bitva společnosti Defence Distributed se táhla už od roku 2013 a ukončena byla teprve před pár týdny, kdy soudy na základě 1 dodatku ústavy ohledně práva na svobodu slova dovolily společnosti zveřejnit soubory, které umožňovaly 3D tisk funkčních zbraní. V takovém případě by si kdokoli s adekvátní 3D tiskárnou mohl vyrobit libovolný počet v podstatě nedetekovatelných zbraní. Zákon sice přikazuje, že každá zbraň musí mít nějakou kovovou část, ale vysvětlujte to zločincům. Navíc není složité mít na zbrani nějakou odnímatelnou kovovou součástku. Zbraně mohly být dle rozhodnutí soudu zveřejněny od 1. srpna, nakonec bylo ale rozhodnutí novou žalobou zrušeno.
 
Liberator
 
 
Osm amerických států (Washington, Connecticut, Maryland, New Jersey, New York, Oregon, Massachusetts, Pennsylvánia a District of Columbia) podalo hromadnou žalobu právě kvůli problémům, které by takové zbraně mohly přinést. Další dvacítka pak vyjádřila podporu. Takové zbraně jdou totiž na ruku jakémukoli zločinci či teroristovi, který si je s potřebnými zdroji může vyrobit libovolné množství a nikdo o takových zbraních nebude vědět. Bohužel, několik zbraní se objevilo na internetu už 27. července.
 
Na základě nového soudního nařízení výše uvedené žaloby bylo rozhodnuto, že se nesmí nahrávat nové zbraně a ty, které zde byly, měly být staženy. Přesto si desítku zveřejněných zbraní stáhlo mnoho lidí a spousta z nich mělo počty stažení v tisících. Původní soubory se nicméně na internetu povalují už roky od doby, kdy byly poprvé zveřejněny. Další soud se bude konat už 10. srpna, takže se možná už za týden zase všechno změní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama