reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Už na 20 populárních VPN služeb bylo v Rusku zablokováno

15.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Už na 20 populárních VPN služeb bylo v Rusku zablokováno
Bylo zřejmé, že po blokaci Facebooku, Twitteru či Instagramu bude následovat i boj ruských úřadů proti těm, kteří se budou snažit zákazy obejít, a to právě pomocí různých VPN služeb. A to právě nastalo. 
Už minulý týden jsme psali, že ruské úřady začaly po Googlu žádat, aby z výsledků vyhledávání začal odstraňovat odkazy na VPN služby, což byl teprve první krok. Běloruská nezávislá Nexta nyní informuje, že Roskomnadzor (agentura starající se o komunikace, informační technologie a média) už nechal zablokovat na 20 nejpopulárnějších VPN služeb, což uvedl přímo Alexander Khinshtein, člen Výboru pro bezpečnost Státní dumy i Výboru pro informační politiku, informační technologie a komunikace.
 
 
Jmenovány byly i jednotlivé zakázané VPN služby, a sice mimo jiné Hola! VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN a IPVanish VPN. Vedle toho Khinshtein uvedl, že vybraní provozovatelé VPN budou moci po důkladné kontrole dále sloužit, ovšem již pouze organizacím či firmám, ale ne veřejnosti.
 
Je přitom zřejmé, že tato praxe bude pokračovat, neboť Rusko se i z informačního hlediska stále více izoluje, nebo je izolováno a technicky zdatnější lidé budou mít pochopitelně snahu hledat další VPN, které ještě fungují, anebo snad i jiné způsoby, jak proniknout ven. Ostatně i od Reuters se dozvídáme o tom, jak po blokaci Facebooku či Mety prudce vzrostla poptávka po takových službách, a to zhruba dvacetinásobně. 
 
Rusko se přitom na VPN služby zaměřilo už loni a několik jich zablokovalo, nyní v tom tak pokračuje s novou silou a je zřejmé, že možnosti pro běžné uživatele se začínají tenčit a Rusů, kteří se dokáží dostat ven skrz tuto blokádu, bude postupně ubývat. Na druhou stranu se ale objevují skupiny, které si třeba přes Telegram vyměňují informace o tom, jak se dostat ven k zablokovaným serverům a službám.


reklama