reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Británii povolí řidičům autonomních aut sledování TV a filmů za jízdy

25.4.2022, Milan Šurkala, aktualita
V Británii povolí řidičům autonomních aut sledování TV a filmů za jízdy
Velká Británie se chystá na teoreticky významný krok kupředu. Řidičům autonomně řízených vozů totiž bude brzy dovoleno za jízdy sledovat TV, filmy a další obsah na obrazovce infotainmentu. Má to však prozatím několik háčků.
Vývoj autonomních vozů postupuje kupředu, nicméně zdaleka ne tak, jak mnohé společnosti očekávaly. Nejedna očekávala autonomní vozy na silnicích už v loňském roce, ale prozatím se stále motáme nanejvýš na 3. úrovni autonomie, která stále vyžaduje dohled řidiče. Velká Británie nicméně připravila soubor nových nařízení, která řidičům autonomních vozů dovolí za jízdy sledovat obsah na obrazovce infotainmentu, tedy např. seriály a filmy. Nebude to však tak jednoduché. Je zde hodně podmínek a jeden významný háček.
 
Tesla interiér
ilustrační foto, autor: Leo Nguyen, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Řidič musí být stále připraven převzít kontrolu nad vozem v případě nutnosti a může sledovat obsah pouze na obrazovce infotainmentu. Je to logické, neboť takový systém dokáže přehrávání ukončit v případě nenadálé situace, což by o telefonu nemuselo platit. Sledování telefonu za jízdy tak bude nadále nelegální. Tím nejvýznamnějším háčkem je však to, že toto bude možné provádět jen ve schválených autonomních vozech. A jak jsme si už řekli na začátku, takové prozatím neexistují, a seznam vozů, kde je něco takového povoleno, je prozatím úplně prázdný. Británie se tak tímto jen připravuje na budoucnost a nová legislativa, která by měla vstoupit v platnost v letošním létě, tak prozatím nebude mít žádný praktický význam na silnicích.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama