reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V EU schválili povinné USB-C nejen pro telefony od 2024, iPhone opustí Lightning

7.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
V EU schválili povinné USB-C nejen pro telefony od 2024, iPhone opustí Lightning
V Evropské unii už budeme používat jen jeden typ nabíjecích konektorů, USB-C. Evropský parlament a Evropská rada se shodly na jednotném konektoru a např. Apple tak bude muset opustit svůj Lightning. Znamená to také konec pro micro USB (USB-B).
Kdysi byla situace s nabíječkami telefonů a dalších digitálních zařízení hrozná. Skoro každý výrobce měl vlastní systém, až se víceméně všichni shodli na USB-B (v případě telefonů micro USB, u jiných mini USB). Výjimkou zůstal Apple, který později přešel na port Lightning a situace se zase začala komplikovat s příchodem oboustranného USB-C. Orgány Evropské unie ale řekly této situaci "dost" a dlouho diskutované uzákonění jednotného nabíjecího konektoru pro mobilní zařízení přichází.
 
Lightning port na Apple iPhone 6S
ilustrační obrázek, © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (přes Wikimedia Commons)
 
USB-C budou muset mít od roku 2024 povinně všechny telefony, tablety, elektronické čtečky, sluchátka (různých typů), digitální fotoaparáty, přenosné reproduktory i herní konzole do ruky. Stránky Evropského parlamentu zmiňují také nabíjení klávesnic, myší nebo navigačních systémů. Produkty, které jsou už na trhu, mohou zůstat u stávajícího způsobu nabíjení, nicméně nově uvedené produkty po daném datu už budou muset mít USB-C.
 
Výrobci notebooků mají 40 měsíců k dobru a mohou na USB-C přecházet později. Tady je otázkou, co to bude znamenat např. pro Apple a jeho MagSafe uvedený pro nový MacBook Air (ten ale nabízí nabíjení i přes USB-C). Zajímavou novinkou bude i to, že výrobci musí zákazníky informovat o vlastnostech nabíjení a dát jim možnost koupit si zařízení bez nebo s nabíječkou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama