reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Nashvillu postavili údajně největší strukturu vyrobenou 3D tiskem

25.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
V Nashvillu postavili údajně největší strukturu vyrobenou 3D tiskem
Společnost Branch Technology dle svých slov postavila největší strukturu vyrobenou pomocí 3D tisku na světě. Jde o 6 metrů vysoký a přes 12 metrů široký pavilon v Nashville ve zdejší obchodní oblasti.
Technologie 3D tisku se stále více a více používá i při výstavbě budov. Nedávno jsme na stránkách SHW ukazovali ruskou 3D tiskárnu teoreticky schopnou postavit i 80metrový dům, nyní se podíváme na údajně největší strukturu postavenou pomocí 3D tisku. Ta je ale podstatně menší než to, co je schopna vytisknout výše zmíněná ruská tiskárna. Jde o pavilon postavený v obchodním centru OneC1TY v Nashvillu. "Trojnožka" je 6,1 metru vysoká a v průměru má 12,8 metru. Společnost Branch Technology, která za jejím vznikem stojí, k výrobě použila technologii C-FAB.
 
Pavilon od Branch Technology
 
Podle původního návrhu byl pavilon nedostatečně pevný a vyžadoval by kovové výztuhy, což by celý záměr 3D tisku znehodnotilo. Tvůrci tak zasedli k počítačům a přetvořili návrh tak, aby budova splňovala všechny běžně kladené podmínky na výdrž, přitom mohla být (kromě základů) celá vytištěna na 3D tiskárně a byl zhruba zachován původní tvar. K tomu použili software, jenž se využívá i v leteckém průmyslu. Pavilon by tak měl nyní vydržet tíhu 30cm vrstvy sněhu a odolat nárazům větru o rychlosti 90 mph (145 km/h).
 
 
Trochu zklamáním je však to, že k výrobě sice byl využit 3D tisk, ale nikoli celého pavilonu najednou. Ten se skládá ze 40 dílů a teprve tyto díly vyrobené 3D tiskem byly na místě smontovány dohromady.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama