reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Rusku prodávaná zařízení budou muset obsahovat i ruský software

27.11.2019, Jan Vítek, aktualita
V Rusku prodávaná zařízení budou muset obsahovat i ruský software
V Rusku byl přijat zákon, který zakáže prodej elektronických zařízení vybavených operačním systémem a aplikacemi, pokud tato zařízení nebudou obsahovat i software původem z Ruska. Jde o snahu pomoci místním vývojářům. 
Pokud tedy některá firma, a to jakákoliv, bude chtít v Rusku od července příštího roku prodávat elektroniku, na níž běží některý z operačních systémů a různé aplikace, musí mít lokálně přizpůsobenou nabídku daných aplikací, aby obsahovala i ty ruské. Jde tak o širokou škálu zařízení, jako jsou počítače, telefony, tablety, televizory a v podstatě i NAS nebo multimediální centra. 
 
 
Ruský parlament zákon už schválil ve snaze dát vyšší šanci domácím vývojářům v mezinárodní konkurenci. Spoluautor návrhu zákona Oleg Nikolajev k tomu dodal, že domácí vývojáři nemohou konkurovat cizí konkurenci v případě, že je koncový uživatel vůbec nezaznamená. V podstatě bychom to mohli dát na úroveň dobře známého evropského nařízení Microsoftu, který nám dříve musel dávat na výběr mezi alternativními prohlížeči. Rozdíl je ovšem v tom, že to nebylo spojeno s národními zájmy. Nicméně účel byl stejný, a sice dát šanci ostatním. 
 
Kdo tak bude v Rusku prodávat zařízení bez ruského softwaru, vystavuje se udělení pokuty až 200.000 rublů, což není zrovna likvidační, ovšem pokud výrobce svou nabídku následně neupraví, přijde zákaz prodeje jeho produktů v celé zemi. 
 
Kritici varují, že některé firmy to může přimět k tomu, aby samy ruský trh opustily a ukazují především na Apple, který je obecně znám pro svou neochotu instalovat na své počítače, telefony a jiná zařízení software třetích stran. V případě PC a telefonů s Androidem by to ovšem nemusel být takový problém a v některých případech to lidé s ohledem na množství nainstalovaného bloatwaru snad ani nemusí poznat. Ostatně zákon nevyžaduje nahrazení původních aplikací ruskými, ale poskytnutí alternativ, pochopitelně pokud jsou k dispozici. 
 
Je také otázka, jak přesně bude toto z technického hlediska řešeno. Ostatně jen telefony běžně obsahují desítky různých aplikací a pokud by ke každé měl výrobce hledat ruskou alternativu za každou cenu, mohl by z toho být značně nepřehledný guláš, který by uživatele možná ještě více zmátl, než aby jim posloužil. 
 
Zdroj: TechSpot


reklama