reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vápenato-antimonové baterie Ambri nasadí v roce 2024: levné, nehořlavé a dlouhověké

16.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Vápenato-antimonové baterie Ambri nasadí v roce 2024: levné, nehořlavé a dlouhověké
Společnost Ambri také chystá alternativu ke stávajícím lithiovým akumulátorům. V jejím případě je základem tekutý kov a soli chloridu vápenatého. Výsledkem má být vysoká životnost i nízká cena.
Alternativ ke stávajícím akumulátorům je mnoho. Jednak se vyvíjí lepší verze lithiových článků, jednak se zkouší jiné materiály, nejvíce asi sodík. Startup Ambri na to jde ale úplně jinak a zkouší kompletně odlišnou chemickou "recepturu". Katoda je zde totiž z roztaveného antimonu, anoda je pak z lehké vápenaté slitiny a elektrolyt pak ze solí chloridu vápenatého. Akumulátor je založen na výsledcích vývoje na institutu MIT, z něhož vznikla společnost Ambri v roce 2010. Přinést nový akumulátor na trh si ale žádá opravdu dlouhou dobu, takže teprve v příštím roce se konečně akumulátor dočká reálného nasazení pro zálohování a vyrovnávání energetických požadavků v Auroře v Coloradu. Půjde ale jen o maličkou ověřovací instalaci. Spolu se společností Xcel Energy tu totiž bude jen 300kWh systém, což je něco, co stačí tak pro pár desítek domácností, resp. jeden panelový dům, ale rozhodně ne celou čtvrt. V provozu má být do konce roku 2024.
 
Antimon
ilustrační foto antimonu, autor: James St. John, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons (ořez)
 
Podle zprávy PNNL stojí 100MW/1000MWh (10hodinové) úložiště v přepočtu okolo 405 USD na kWh, ale aby bylo možné mít energetiku čistě jen ze solární a větrné energie (což asi není úplně dobrý nápad), musela by se cena podle této zprávy dostat na cca 20 USD/kWh. V případě akumulátoru Ambri se hovoří o ceně 180-250 USD/kWh, což je zhruba polovina instalace založené na lithiových bateriích. Zde je potřeba upozornit, že jde o celý kompletní systém, tedy nejen články. Výhodou akumulátorů Ambri nemá být jen poloviční cena, ale také nehořlavost a vysoká životnost. Firma baterie otestovala na tisících cyklech a při simulaci 20letého provozu se dostaly na 95 % původní kapacity, což je vynikající výsledek.
 
A co nevýhody? O těch se zas tak moc nemluví. Nezmiňuje se tak např. energetická hustota, takže se dá předpokládat, že bude pravděpodobně nízká. Dalším problémem je antimon. Skoro 90 % ho přichází z Číny, Ruska a Tádžikistánu, což jsou právě ty země, na kterých se chceme zbavit materiálové závislosti i v případě lithiových článků. Takže toto novinka nijak zásadně neřeší, nicméně se nevylučuje znovuotevření některých amerických dolů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama