reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ve Lvově na Ukrajině postaví školu pomocí 3D tisku

19.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Ve Lvově na Ukrajině postaví školu pomocí 3D tisku
3D tisk domů není nic nového. Svou roli by ale mohl hrát nejen ve stylových moderních budovách nebo naopak ve stavbách ve velmi chudých zemích, ale také ve válkou zničené Ukrajině. S pomocí 3D tisku tu chtějí postavit novou školu ve Lvově.
S 3D tiskem pro výrobu domů jsme se už na stránkách SHW několikrát setkali. Obvykle to bylo pro výstavbu ve velmi chudých zemích nebo naopak pro stavbu luxusnějšího stylového bydlení. Tentokrát to vypadá, že se 3D tisk bude využívat i ve válečných zónách. S jeho pomocí chtějí rychle postavit novou školu ve Lvově na Ukrajině. Konkrétně by se o to měl postarat humanitární projekt Team4UA. Nevíme sice, jak rychle by měla být škola postavena, podle zástupců projektu by to ale mělo být výrazně rychleji než tradičními metodami, kde by něco takového mohlo zabrat např. 2 roky.
 
3D tiskárna
ilustrační foto, autor: Alfredo Milano / Italdron, CC BY 2.5, přes Wikimedia Commons (ořez originálu)
 
Výhodou má být to, že nemusí jít jen o dočasné nouzové řešení, ale o skutečnou budovu, která zde může stát ještě roky (pokud ji někdo násilím nezboří). Tiskárna se pak může naložit na nákladní vůz a být použita někde jinde. Podle Team4UA je na Ukrajině okolo 10 tisíc domů, které potřebují být znovu postaveny, a kdo ví, kolik z nich využije právě 3D tisk. Cílem je dopravit do země okolo 15 3D tiskáren, vyškolit zdejší pracovníky v jejich používání a začít znovu budovat.
 
Podle státního ukrajinského projektu Save Schools bylo 2337 vzdělávacích institucí poškozeno a 326 úplně zničeno, nicméně zrovna ve Lvovské oblasti byla poškozena jen jedna jediná (vysídlených obyvatel je zde okolo 250 tisíc, z toho 75 tisíc dětí). Podle mezinárodní organizace World Vision okolo 3,6 milionu dětí hrozí vynechání školy a 1,5 milionu pak hrozí psychické problémy způsobené válkou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama