reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci 3D tiskem tvoří prototyp bionického oka, jednou by mohlo navracet zrak

30.8.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědci 3D tiskem tvoří prototyp bionického oka, jednou by mohlo navracet zrak
I v oblastech medicíny má technologie 3D tisku budoucnost. S pomocí 3D tiskárny se američtí vědci pokoušejí stvořit polokouli s natištěnými fotodiodami. V budoucnu by toto mohlo být základem pro bionické oko. 
3D tiskem lze vyrobit i velmi drobné struktury, podle vědců z Minnesotské univerzity by v budoucnu neměl být problém vytisknout bionické oko, které dokonce dokáže obnovit zrak slepým lidem. V současné době s pomocí 3D tiskárny vytvořili průhlednou skleněnou polokouli s řadou natištěných světelných receptorů. 
 
Vědci používali polovodičové polymerní materiály k 3D tisku drobných fotodiod, které dokážou reagovat na světlo. Tyto fotodiody bylo třeba umístit na zakřivený povrch - polokouli, která připomíná oko. Celý proces tisku trval na speciálně uzpůsobené 3D tiskárně asi hodinu, záznam zveřejnila Minnesotská univerzita i na YouTube. 
 
 
Podle Michaela McAlpine, spoluautora studie z Minnesotské univerzity, by tyto 3D tištěné polovodiče měly přeměnit světlo na elektřinu s 25% efektivitou. Cesta k běžnému tisku drobné elektroniky je zatím ještě dlouhá, podle tvůrců je ale velká výhoda v tom, že polovodičové zařízení lze vytisknout i na zakřivený povrch, aniž by inkoust sjel dolů. 
 
Tým vědců z Minnesotské univerzity v současné době plánuje vytvořit prototyp s více světelnými receptory, které budou ještě účinnější. Bádají také nad tím, jak tisknout na měkčí hemisférický materiál, který by mohl být v budoucnu implantován do lidského oka. 
 
Zdroj: 3ders.org 


reklama