reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velcí výrobci PC zintenzivnili hromadění čipů, bity budou malé firmy

31.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Velcí výrobci PC zintenzivnili hromadění čipů, bity budou malé firmy
Nedostatek na trhu s čipy ukázal tvrdost tohoto byznysu a výhodu, jakou mohou mít velké firmy ve snaze dostat se k potřebným zásobám. Prodeje PC stoupají a z toho by měly těžit především společnosti jako HP či Dell. 
Prodeje počítačů PC šly v prvním kvartálu nahoru meziročně o 55 procent, a to na téměř 84 milionů kusů, přičemž z toho mohou týt především velcí výrobci, neboť právě ti mají výhodu v boji o potřebné komponenty. Ve hře je tak i často zmiňované hromadění zásob, které situaci na trhu s ohledem na tzv. lead time jen dále zhoršuje. 
 
Lead time - doba mezi objednáním a obdržením produktu, v tomto případě čipu
 
 
Je pochopitelné, že velcí výrobci počítačů a zde konkrétně společnosti Dell, HP a Lenovo, mají v honu za potřebnými komponenty a materiálem výhodu. Právě tyto tři firmy dnes ovládají kolem 60 procent trhu, přičemž mezi menší výrobce s méně než 10% podíly patří Apple, Acer a Asus a zbylých cca 18 procent si dělí všechny ostatní firmy, kterých je nepočítaně. A právě z koláče těchto zbylých firem se neustále ukrajuje, ostatně ten ještě v roce 2011 tvořil 44 procent celku. 
 
Marie Myers (CFO, HP) uvedla, že její firma z důvodu potřeby zajištění nasmlouvaných dodávek navýšila stav skladových zásob, přičemž tato strategie se týká především procesorů. Dle Chinatimes ale v případě HP zdaleka nejde jen o CPU, ale také o napájecí čipy, síťové a displejové kontrolery a jiné produkty firem Realtek, Richtek, Spectrum, MPS, NXP, Renesas či Silica. Zkrátka jde v podstatě o všechny počítačové čipy, neboť problémy s výrobou se dnes týkají rovněž všech. CEO firmy HP se také měl setkat se zástupci firmy AU Optronics, aby zajistil i potřebné dodávky LCD panelů. Že by i panelů měl být nedostatek? 
 
Thomas Sweet (CFO, Dell) také předpokládá, že ceny komponent budou v průběhu tohoto kvartálu růst, respektive již rostou, neboť z druhého kvartálu nám zbývá už jen červen. Lenovo se zase chlubí svou unikátní pozicí mezi výrobci počítačů s tím, že má vlastní výrobní kapacity, které stačí na polovinu produkce, a má tak s dodavateli nadstandardní vztahy, které může nyní zúročit. 
 
 
Na dravost velkých výrobců tak budou v příštím období doplácet především menší společnosti. Lenovo hlásí, že jeho růst překoná růst celého trhu, takže můžeme očekávat, že po mírném sezónním rozšíření podílu malých firem na celém trhu s PC nastane opět pokles, a to právě na úkol velkých společností. 
 
Dále je tu také otázka, co s výrobou hardwaru provede aktuální nová vlna nákazy COVIDu v jihovýchodní Asii, která již dle CEO firmy HP začíná ovlivňovat dodavatelský řetězec. Jde tu rovněž o Tchaj-wan a firmu TSMC, která se zatím šíření nákazy úspěšně brání.


reklama