reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velké povídání o historii Symbianu IV. - Symbian OS a jeho koncepce

27.9.2004, Michal Tresner, článek
Velké povídání o historii Symbianu IV. - Symbian OS a jeho koncepce
V tomto pokračování seriálu o Symbianu si povíme něco o vlastní společnosti Symbian Limited, o její finanční základně a o spolupracujících společnostech. Povíme si také něco o platformách a uživatelských rozhraních, se kterými se u telefonů a komunikátorů s operačním systémem Symbian můžete setkat.
Symbian Ltd je softwarová společnost vyvíjející a licencující otevřený operační systém pod názvem Symbian OS, určený zejména pro mobilní telefony rozšířené o datové funkce.

O historii a vzniku společnosti jsme se dozvěděli podrobnosti již v předchozím díle, takže pouze pro zopakování a upřesnění:

Společnost Symbian jako nezávislá firma vznikla v červnu 1998. Její ústředí se nachází ve Spojeném Království. V současné době má přes 750 zaměstnanců rozmístěných v pobočkách sídlících v Japonsku, Švédsku, Spojeném Království a Spojených Státech Amerických. Centrum vývoje se nachází v Bangalore. Údaje o prodeji za rok 2003 ukázaly rostoucí oblibu telefonů vybavených Symbian OS. Za rok 2003 bylo celosvětově evidováno 6.7 milionů Symbian OS telefonů, a z toho přes jeden milion pouze za prosinec. Čísla pro rok 2004 budou ještě několikanásobně vyšší.

Za takto silnou a prosperující společností musí nezbytně stát kvalitní management. Hlavním šéfem (Chief Executive Officer, CEO) je od 8. dubna 2002 David Levin. Až do roku 1999 byl Levin ředitel společnosti Psion plc.

Ani ten nejlepší manager však nezmůže nic bez kapitálu. Symbian je v současné době vlastněn silnými společnostmi zvučných jmen: Ericsson, Panasonic, Nokia, Samsung, Siemens a Sony Ericsson. Jejich vlastnická práva jsou procentuálně vyjádřena na obrázku níže:




Ředitelé jednotlivých investorů jsou sdruženi v takzvaném „Dohledovém výboru“. Jejich úkolem je tvorba licenčních podmínek a pravidel pro Symbian OS. Technologické záležitosti má na starosti „Operační výbor“ složený z managerů Symbianu.

Skvělé možnosti a vzrůstající popularitu operačního systému Symbian si uvědomuje stále více společností. K tomu, aby firma vyrábějící mobilní telefony mohla ve svých zařízeních používat Symbian OS, musí nejprve získat licenci na jeho nasazení. K dnešnímu dni jsou podle stránek společnosti evidovány tyto firmy: Arima, BenQ, Fujitsu, Panasonic, Lenovo, LG Electronics, Motorola, Nokia, Samsung, Sanyo, Sendo, Siemens, Sony Ericsson. Speciální typ takzvané vývojové licence má Mitsubishi Electric. Partnerství mezi Mitsubishi Electric a Symbianem bylo oznámeno již na veletrhu CeBIT v březnu 2003, kde Mitsubishi zároveň představilo svůj první koncept telefonu se Symbian OS v7.0.





Společnost Symbian nabízí svůj operační systém k úpravě výrobcům mobilních telefonů v několika variantách, takzvaných referenčních designech. To jsou jakési předlohy, které výrobci upravují podle svých představ za dodržení smluvně dohodnutých podmínek a instalují je pak do svých telefonů.

Existují tři designy. Každý z nich má pevně dané rozlišení displaye, ale měnitelnou barevnou hloubku, velikost pixelu, použitelná vstupní zařízení a další specifika. Pokud budeme chtít procentuálně vyjádřit podíl jednotlivých funkčních složek operačního systému, zjistíme, že jádro systému zabírá okolo 5 %, systémové knihovny asi 55 %, aplikační prostředí 20 % a uživatelský interface zbylých 20 %. Z toho jasně vyplývá, že různé referenční designy mají pouze 20 % určených ke změnám (UI). Výrobci telefonů mohou k obrazu svému přizpůsobovat pouze tuto část.

Crystal

Koncepce operačního systému pro komunikátory. Display otočený na šířku a velká plnohodnotná klávesnice, to jsou její hlavní charakteristiky. Prvním zástupcem designu Crystal se stala Nokie 9210 (9290 v USA) uvedená do prodeje 20. června 2001. Psion tou dobou vyvíjel svůj vlastní design, tato snaha však ztroskotala v roce 2001 společně s projektem Odin, podporovaným Motorolou.





Quartz

Koncepce navržená pro komunikátory ovládané stylem, vybavené QVGA (240 x 320) displayem, rozpoznáváním znaků po celé ploše obrazovky a virtuální klávesnicí. První zařízení této koncepce bylo představeno Ericssonem na CeBITu v roce 2000.





Pearl

Tento design byl určen výhradně pro chytré telefony, pro které jsou klíčové hlasové funkce. Tento koncept neumožňoval přidávání dalších aplikací a zájem o něj rychle opadl. Několik výrobců se snažilo o jeho implementaci kvůli jednoduchosti ovládání (7 funkčních tlačítek). Ve finálních výrobcích byste však nejspíše vůbec nepoznali, že jde o Symbian.





V současné době se však již příliš nepoužívají tato označení. Nyní se ve vztahu k zařízením Symbian setkáte zejména s pojmy jako Series 60, 80, 90 a UIQ. Jedná se o označení pro vývojářské platformy a zároveň různá uživatelská rozhraní. V dalším díle našeho seriálu o Symbianu se zaměřím na tyto pojmy spíše ve smyslu uživatelských rozhraní. Popis specifik vývoje aplikací pro jednotlivé platformy by byl na delší povídání a přesahuje rámec tohoto seriálu.
reklama