reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velké povídání o historii Symbianu V. - Fenomén Series

6.10.2004, Michal Tresner, článek
Velké povídání o historii Symbianu V. - Fenomén Series
V současnosti se ve vztahu k zařízením Symbian setkáte zejména s pojmy jako Series 60, 80, 90 a UIQ. Jedná se o označení pro vývojářské platformy a zároveň různá uživatelská rozhraní. Pokud zmiňujeme Series nebo UIQ, je vždy lepší mluvit o nich jako o platformách, protože pojem uživatelské rozhraní, který se k nim vztahuje, je pouze jedna z jejich charakteristik.
Platformu Series vyvinula finská firma Nokia a nabízí ji k licencování ostatním výrobcům mobilních telefonů. To, že Nokie nabízí svoje platformy i jiným výrobcům, velice přispělo k výraznému rozšiřování telefonů se Symbian OS. V současnosti jsou na trhu nejvíce zastoupeny telefony na platformě Series 60 od výrobců Nokia, Siemens, Sendo, Foma a dalších. Nokia vyvinula také platformu Series 40, ta však jako jediná využívá vlastní operační systém Nokie a nemá tedy nic společného se Symbinem. Vývoj aplikací je pro ni možný pouze v jazyce Java. Příkladem telefonu, běžícího na této platformě, může být Nokia 6230 nebo 7210.

Series 90

Jedná se o nejmladšího zástupce z rodiny Series, určeného zejména pro multimediální zařízení bez klávesnice, s velkým dotykovým displayem, pokročilými funkcemi zachytávání a přehrávání videa. Pokud je mi známo, tak v současnosti jediným zástupcem této platformy je Nokia 7700. Podporována je také celá řada formátů zvukových souborů.

Abyste si udělali představu o tom, jak vypadá uživatelské rozhraní platformy Series 90, zde je screenshot z Nokie 7700:





Series 80

Tato platforma je zaměřena především na managery a podnikovou klientelu, vyžadující kancelář stále při ruce. Jejím cílem je pokud možno co nejvíce suplovat notebook. Je určena pro zařízení s rozlišením displaye 640 x 200 pixelů, disponujícím plnohodnotnou QWERTY klávesnicí.

Poznámka: Nokie typu Communicator (tedy všechny Series 80) v zavřeném stavu fungují sice jako telefon, ale tato telefonní část obsahuje pouze prostředí Series 40. Níže obrazovka z Nokie 9500:





Series 60

Tato platforma je zaměřena na široké spektrum uživatelů. Dá se říct, že Series 60 je v současné době hlavním předmětem zájmu společnosti Nokia v oblasti mobilní techniky. Je velice intenzivně vyvíjena a zdokonalována. Zařízení na ní postavená mají klasickou koncepci mobilního telefonu. Uživatelské rozhraní Series 60 je speciálně navrženo pro ovládání jednou rukou. To zahrnuje integrovanou podporu především pro dvě softwarové klávesy, 5cestné navigační tlačítko, tlačítka pro spouštění a přepínání aplikací a tlačítka pro započetí a ukončení hovoru. Jako vstupní zařízení slouží 12klávesový keypad. Rozlišení displaye jsou různá (176 x 208, 208 x 208, 240 x 320 (QVGA) a 352 x 416). Typickým telefonem, statečně reprezentujícím již několik let tuto platformu, je legendární Nokia 7650 (na obrázku). Z novějších zástupců můžeme jmenovat například Nokii 6600 nebo Siemens SX1.

Series 60 je v současnosti nabízena ve druhé verzi a obohacena o tři takzvané „Feature packy“, které zahrnují jednotlivé vlastnosti a schopnosti této platformy. Mezi hlavní charakteristiky patří: jednotné centrum pro práci se zprávami UMC (MMS, SMS, Email), OMA instant messaging, internetový prohlížeč (HTML 4.01, XHTML MP, & WAP CSS), 3GPP streaming klient (RealOne Player), prostředí Java MIDP 2.0, správce aplikací, SyncML, aplikace pro práci s integrovanou kamerou, Image Viewer a Connection Manager. Platforma Series 60 je připravena i na sítě budoucnosti. Zahrnuje podporu GSM/GPRS/EDGE, CDMA a dual-mode WCDMA-GSM, sloužícího zejména pro videokonference a streamované přenosy v sítích 3G.




Přehled všech platforem Series.



A ještě rozlišení Series z pohledu vývoje.


UIQ

Nokia není na poli Symbianovských telefonů tak neomezený vládce, jak by se na první pohled mohlo zdát. Společnost Symbian Ltd. nechce nechat nic náhodě, a proto se sama aktivně zabývá vývojem uživatelského prostředí pro svůj operační systém. Nedělá to však pod svým jménem, ale prostřednictvím společnosti UIQ Technology AB, založené v roce 1999 a plně vlastněné Symbianem.

Pojďme ale k samotnému UIQ. Tato platforma je určena především pro zařízení s jedním dotykovým displayem, to však neznamená, že pro vstup slouží pouze stylus! Právě zařízení UIQ se vyznačují širokými možnostmi zadávání dat. Pokud vezmeme například poslední kousek do rodiny UIQ, Sony Ericsson P910 zjistíme, že pro vkládání údajů do zařízení můžeme použít dotykový display (stylus), plnohodnotnou QWERTY klávesnici a při režimu se zavřeným flipem klasický 12klávesový keypad. Takovou možnost nenabízí žádná jiná platforma.

Platforma UIQ je v současných telefonech (Sony Ericsson P910, Arima U300, Motorola A1000) ve verzi 2.1. Rozlišení obrazovky se pohybuje v rozmezích 208 - 240 x 320 pixelů. Operační systém sloužící jako základ je Symbian OS ve verzi 7.0.

Příště si uděláme stručný přehled verzí Symbian OS a o nejnovější verzi 8.0 si povíme více. Popíšeme si také strukturu a vlastnosti samotného operačního systému.
reklama