reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velké povídání o Symbianu VI. – Nový Symbian je ještě lepší

18.10.2004, Michal Tresner, článek
Velké povídání o Symbianu VI. – Nový Symbian je ještě lepší
A je tu další pokračování našeho seriálu o operačním systému Symbian a o všem, co k němu patří. V tomto díle se zaměříme na jednotlivé verze systému a jejich hlavní přínosy. O něco více si povíme o novinkách nejnovější verze s pořadovým číslem 8.0, a případní zájemci o vývoj aplikací pro tento operační systém se jistě také dozví nějaké zajímavé informace především o modelu uživatelských rozhraní a kompatibilitě.
Symbian OS je modulární systém. Držitelé licence, kteří chtějí zabudovat Symbian do svého zařízení, mohou přidávat, ubírat, a v některých případech i měnit jednotlivé komponenty. To znamená, že software, napsaný pro jedno zařízení, může, ale taky nemusí být kompatibilní s jiným. Podobně jako s kompatibilitou mezi zařízeními je to i s kompatibilitou mezi jednotlivými verzemi samotného operačního systému. Rozsáhlé možnosti úprav systému Symbian vyúsťují ve fakt, že většina dnešních telefonů zdaleka nevyužívá všechny funkce obsažené v originální distribuci té či oné verze systému. Výrobci totiž zpravidla nechtějí nabídnout všechny funkce v jednom telefonu a raději segmentují trh na jednotlivé cílové skupiny, pro které pak definují jednotlivé funkční sady, o kterých si myslí, že budou pro danou skupinu zákazníků nejvhodnější. Telefon pro zábavu neobsahuje aplikace pro práci s grafy, manažerský telefon pak zase nemá integrovaný mp3 přehrávač a tak dále. Na druhou stranu však existuje určitá nezbytná „základní“ část systému, kterou je z různých důvodů nevhodné nebo dokonce nemožné modifikovat. Příkladem takové základní části je rozsáhlá knihovna jádra systému neboli kernelu (euser.dll) a klíčové nástroje PIM (kontakty a agenda).

Vývojáři, navrhující nějakou aplikaci pro specifický telefon, by si vždy měli u výrobce ověřit, zda právě jimi vyžadované funkce integroval do onoho modelu. Ve většině případů je však lepší použít běžné funkce, u kterých se dá předpokládat, že budou k dispozici na více zařízeních.

Poznámka:
Pokud se vývojář rozhodne pro vývoj aplikace nepoužít C++ a raději zvolí Javu, získá tak mnohem lepší kompatibilitu, a to jak s jinými verzemi systému, tak různými interfacy.


Následující tabulka ukazuje hlavní verze operačního systému a příklady zařízení na nich postavených:


Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Název
Nové vlastnosti
Použito v
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
EPOC
Symbian OS v3.Eikon UI, Agenda a kancelářské aplikacePsion Series 5
Ikona Odkaz na databáziSymbian OS v5.Kontakty, Media Server, Messaging, Java (JDK 1.1.4), TelephonyPsion Series 5mx, Revo, Netbook/Series 7
Ikona Odkaz na databáziSymbian OS v5.1Uikon UI layer, UnicodeEricsson R380
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Symbian OS
Symbian OS v6.0Advanced GSM telephony, PersonalJava and JavaPhone, Quartz and Crystal UIs, WAPNokia 92xx
Ikona Odkaz na databáziSymbian OS v6.1Bluetooth, GPRSNokia 7650, N-Gage, 3650, Sendo X, Siemens SX 1
Ikona Odkaz na databáziSymbian OS v7.0IPv6, Metrowerks CodeWarrior support, MIDP Java, Multimedia Messaging, Multimode Telephony, Opera web browser, SyncMLMotorola A925, Sony Ericsson P800/900/910
Ikona Odkaz na databáziSymbian OS v7.0sPodpora CDMA, Java MIDP 2.0, Bluetooth 1.1 a profily Wireless Messaging 1.0Nokia 6600, 7610, 6260, 9500, 9300, Panasonic X700
Ikona Odkaz na databáziSymbian OS v8.0Podpora technologií 3G, vylepšený kernel, Java CLDC 1.1Nokia 6630
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi

Obecně se dá říct, že existují dva druhy kompatibility - kompatibilita zdrojová a binární.

Zdrojová zpětná kompatibilita znamená, že program, jehož zdrojový kód byl napsán pro starší operační systém, může být snadno použitelný i v novém systému pouhým překompilováním zdrojového kódu. Tento druh kompatibility byl víceméně udržován ve všech výše zmíněných verzích. Výjimkou je pouze architektura UI, která byla ve verzi 5.1 podstatně změněna.

Zpětná binární kompatibilita umožňuje programům napsaným pro starší verze operačního systému správnou funkci bez překompilování nebo jiných úprav. Také pro binární kompatibilitu byla zlomová verze 5.1, a to především proto, že Symbian začal používat Unicode.

Společnost Symbian se velice snaží udržovat zpětnou kompatibilitu tak, aby vývojáři mohli produkovat kód, který běží na různých verzích Symbian OS. Tato snaha se jim zejména v poslední době celkem daří.

Jednou z oblastí nejmarkantnějších rozdílů mezi telefonem, vybaveným Symbian OS a telefonem používajícím proprietární operační systém, je uživatelské rozhraní. Různá uživatelská rozhraní se hodí pro různé účely. Zařízení s malou obrazovkou a keypadem jsou určena primárně pro hlasové služby. Přístroje, vybavené dotykovou obrazovkou a stylem, jsou zase vhodné pro prohlížení webu. Pro zadávání většího množství dat je však přeci jenom lepší komunikátor s plnohodnotnou, i když malou klávesnicí. Historie ukázala, že veškerá možná rozhraní si našla svůj segment trhu. Neexistuje koncept, který by vyhovoval všem, a proto se i Symbian snaží podporovat tuto variabilitu.

Různorodost uživatelských rozhraní, běžících na stejném jádře systému, nutí vývojáře aplikací pro Symbian jasně oddělovat funkční část jejich programů od kódu starajícího se o uživatelský interface. Samotný systém Symbian je navržen tak, aby tuto koncepci, tedy oddělení jádra systému od vrstev uživatelského rozhraní, dodržoval. Tento model umožňuje také výrobcům telefonů, popřípadě mobilním operátorům, aby upravovali vzhled uživatelského rozhraní (barevná schémata, loga atd.) finálních výrobků k obrazu svému.

Jednotlivé elementy systému uživatelských rozhraní jsou znázorněny v tomto schématu:




Dvě klíčové komponenty tohoto systému jsou Uikon a Product UI. Uikon je jádro celé soustavy UI a je přítomné na všech telefonech se Symbian OS. Product UI jsou právě ty knihovny uživatelského rozhraní, které jsou modifikovatelné výrobcem telefonu. Dalším nástrojem pro specializaci UI u výrobce je Product Look And Feel (LAF), který se stará o barvu a velikost ovládacích prvků.

Symbian OS v8.0

Pojďme se teď blíže podívat na zatím poslední verzi operačního systému. Symbian OS má, stejně jako všechny moderní operační systémy, vrstvovou architekturu. Základní vrstvu tvoří jádro (kernel), souborový systém, uživatelské knihovny a ovladače zařízení. Nad touto základní částí systému se pak nacházejí další vrstvy často specifické pro jednotlivé platformy a typy telefonů. Celá soustava je znázorněna na zvětšitelném obrázku níže.





Architektura Symbian OS ve verzi 8.0

Nechci zde zdlouhavě popisovat výčet funkcí a podporovaných technologií (je jich opravdu mnoho), a proto se raději zaměřím na novinky ve verzi 8.0. Jedním z hlavních vylepšení je podpora sítí třetí generace při zachování podpory sítí 2.5G. Telefonní subsystém podporuje technologie GSM, GPRS, EDGE, CDMA (IS-95) a 3GPP2 cdma2000 1x (Release A) a je připraven také na 3GPP W-CDMA.

Vylepšení se dočkal také kernel, starající se o správu paměti, napájení, ovladačů a dalších systémů. Kernel je nyní dodáván ve dvou verzích. EKA1 je označení pro původní kernel, uržující zpětnou kompatibilitu s ovladači zařízení napsanými pro Symbian OS v7.0s a dřívější. EKA2 je pak nová verze jádra s vylepšenou podporou multitaskingu a multithreadingu, nazývaná „hard real time kernel“.

Podporovány jsou tyto architektury procesorů:
  • ARMv4T – ARM920T, ARM922T, TI925
  • ARMv5T – XScale, ARM1020T
  • ARMv5TJ – ARM926EJ , ARM1026EJ
  • Intel x86 (pro emulátor)
K významnému pokroku došlo také v podpoře Javy. Symbian OS v8.0 nyní podporuje J2ME MIDP 2.0 a CLDC 1.1, používá CLDC HI 1.1 Java VM technologie firmy Sun Microsystems a odpovídá standardu JTWI (JSR185). Technologie PersonalJava a JavaPhone byly vystřídaný CDC/PersonalProfile.

Nový SyncML klient odpovídá normě Data Sync 1.1.2 a podporuje synchronizaci přes IrDA, Bluetooth i USB.





Grafický subsystém podporuje i OpenGL.

O správu a akceleraci multimédií se nově stará Media Device Framework (MDF), který podporuje také systém rozpoznávání řeči.

Příště si uděláme přehled telefonů s operačním systémem Symbian, blíže se podíváme na ty, které jsou dostupné i v našich zeměpisných šířkách a povíme si o připravovaných modelech. Pokusíme se také o malý pohled do budoucnosti chytrých telefonů a komunikátorů pracujících nejen na platformě Symbian.
reklama