reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vesmírná technologie z ISS jde na trh: baterie Enervenue s 20letou zárukou

15.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Vesmírná technologie z ISS jde na trh: baterie Enervenue s 20letou zárukou
Technologie vyvinuté původně pro vesmírné nasazení se mohou časem dostat i do pozemského použití. Týkat se to má i nikl-vodíkových akumulátorů, které se už roky využívají na ISS nebo Hubbleově teleskopu. Vyrábět je bude společnost Enervenue.
I když si pod akumulátorem spousta lidí představuje především baterky Li-Ion, různých typů jsou desítky, ne-li stovky, pro různá použití s různými vlastnostmi. Dnes jsme vás už informovali o tom, že technologie z vesmírného výzkumu by se mohly dostat do chlazení nabíjecích kabelů pro elektromobily, není to ale jediná technologie, která by se mohla dostat "zpátky na Zemi". Společnost Enervenue chce totiž vyrábět nikl-vodíkové akumulátory, které ale zdaleka nejsou ničím novým. Už řádku let se používají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS nebo Hubbleově vesmírném teleskopu, najdeme je i na satelitech. Svůj smysl by ale mohly mít i pro pozemské použití zejména k vyrovnávání odběrových špiček, párování s OZE a podobně. Firma vidí ideální použití např. i v bufferech pro nabíječky elektromobilů v odlehlých místech, kde se mohou pomalu nabíjet v průběhu dne a noci a dodat rychle energii, když zde někdo přijede nabít svůj elektromobil bez výrazné změny na zatížení sítě.
 
Enervenue NiH2 akumulátor
 
U vesmírného použití je primární především spolehlivost a životnost, a tak není divu, že si firma dovoluje na akumulátory dávat 20letou záruku na 20 tisíc cyklů. Navíc zde není garantováno typické 80% uchování původní kapacity, ale dokonce 88%. Jde navíc jen o záruku, která bývá vždy znatelně menší než skutečná životnost, ta by totiž měla být 30 let a 30 tisíc cyklů. Ostatně ve vesmíru tyto baterie prošly i 100 tisíci nabíjecími cykly. Jsou také vysoce bezpečné bez rizika požáru (přestože je zde plynný vodík) a je jednoduché je z 99 % recyklovat. Pozemská verze nemá problém pracovat v teplotním rozsahu -40 až +60 °C. Další výhodou (která je opět jasná z vesmírného použití) je potřeba minimální údržby. Akumulátory Enervenue budou k dispozici v 1,2 kWh variantách.
 
Enervenue NiH2 akumulátor
 
Firma hovoří o nízkých nákladech a použití snadno dostupných materiálů, nicméně faktem je, že většinou se v nikl-vodíkových akumulátorech používá katalyzátor v podobě platiny nebo paladia, takže je otázkou, co přesně vlastně bylo vlastně použito v tomto případě. Společnost také nezmiňuje energetickou hustotu. Vzhledem k zamýšlenému použití je jasné, že nebude na úrovni Li-Ion akumulátorů, a obvykle se u NiH2 akumulátorů dají najít hodnoty okolo 50-80 Wh/kg (zhruba třetina až čtvrtina toho, co má dnešní Li-Ion).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama