reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Většina nových PC v Asii má předinstalovaný pirátský software

4.11.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Většina nových PC v Asii má předinstalovaný pirátský software
Microsoft zakoupil na devíti asijských trzích nové počítače a zjistil, že drtivá většina z nich obsahuje od výrobce předinstalovaný software bez licence, často dokonce malware. V některých zemích se to týkalo dokonce 100 % počítačů.
Při nákupu nového počítače předpokládáme, že veškerý obsažený software je řádně licencovaný. Na mnoha asijských trzích to ovšem zdaleka nemusí platit, jak ukázal test Microsoftu. Zástupci oddělení pro digitální kriminalitu zakoupili 166 nových osobních počítačů na devíti trzích a nechali je otestovat experty z Národní univerzity v Singapuru. Výsledek asi evropské uživatele velmi překvapí, neboť 137 strojů (83 %) obsahovalo od výrobce předinstalovaný pirátský software. V Jižní Koreji, Malajsii, Vietnamu nebo Thajsku se to týkalo všech zakoupených PC. Také v Indii (91 %), Indonésii (90 %) nebo na Taiwanu (73 %) neuspěla naprostá většina zařízení. O něco lépe dopadly výsledky v Singapuru (55 %) a na Filipínách (43 %).
 
 
Pirátský software samozřejmě může představovat bezpečnostní riziko pro uživatele. Z dvaceti počítačů zakoupených na indickém trhu, které obsahovaly nelegální operační systém či aplikace, byl na 17 detekován malware. Pro výrobce se tedy může jednat o další zdroj příjmu, který umožňuje snížit prodejní cenu počítače. Škodlivý kód ovšem může způsobit mnohem větší škody než jen zpomalení systému, ale také například krást osobní data včetně fotografií nebo čísel platebních karet. V některých případech šlo dokonce o software sloužící k těžbě kryptoměny Bitcoin nebo ransomware, který umí zablokovat data a požaduje po uživateli „výkupné“. Zákazníci kupující počítač na asijských trzích by si tedy měli pečlivě ověřit, zda neobsahuje pirátský software a malware.
 


reklama