reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA P4M800 Pro: nový chipset pro Pentia s integrovanou grafikou

2.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
VIA P4M800 Pro: nový chipset pro Pentia s integrovanou grafikou
Především rozvíjející se trhy s nižší kupní silou (Indie, Čína) budou z nového chipsetu nadšeni. Za slušné ceny má přinést integrovanou grafickou kartu a přitom stále umožnit pozdější rozšiřitelnost. Chipset podporuje procesory Intel Celeron...
Především rozvíjející se trhy s nižší kupní silou (Indie, Čína) budou z nového chipsetu nadšeni. Za slušné ceny má přinést integrovanou grafickou kartu a přitom stále umožnit pozdější rozšiřitelnost.



Chipset podporuje procesory Intel Celeron a Intel Pentium 4 se sběrnicí maximálně 800MHz. Základní desky s tímto chipsetem pak bude možno osadit pamětmi DDR400/333/266 nebo také DDR2-533/400 a to až do velikosti 16GB. Výrobci tak s touto čipovou sadou mohou vyrábět desky podle potřeby, jednu řadu s pamětmi DDR, druhou s DDR2.



Je integrován grafický čip S3 Graphics UniChrome Pro. Ten pochopitelně kromě 2D obrazu umí i 3D, ale trhat rekordy v 3DMarku nebude, přeci jen se jedná o 128 bitové jádro s frekvencí 200MHz na sběrnici AGP 8x. Má dvě pixel pipelines s dvěmi texturovacími jednotkami na jednu pipe. Z čehož vyplývá fillrate 200Mpixel/s a při multitexturingu 400Mtexel/s a schopností vygenerovat 4,5 milionů trojúhelníků za vteřinu.
Jen pro srovnání, GeForce2 MX také se dvěmi pixel pipelines a dvěmi texturovacími jednotkami na každou dokáže s 256 bitovým jádrem při taktu 175MHz mít fillrate 350Mpixel/s, 700Mtexel/s a 20 milionů trojúhelníků za vteřinu.

Je slíbená podpora přehrávání HD videa (rozlišení 1080 pixelů). Výstup obrazu může být jak na CRT monitor, tak i na LCD, televizi i HD televizi. Chromotion CE Video Display Engine pak umožní hardwarové dekódování MPEG2 (DVD) s minimálním zatížením procesoru.

Samozřejmě je integrován i zvukový čip VIA Vinyl Audio (5.1) nebo VIA Vinyl Gold Audio (7.1). Je použit southbridge VIA VT8723R, který nabízí Serial ATA porty i ATA133 s podporou diskových polí RAID 0, 1, 0+1 a JBOD. Ten nabízí také již zmiňovaný integrovaný zvuk, gigabitovou síťovku s řadičem VIA Velocity a v neposlední řadě i USB 2.0 porty. Southbridge je s northbridge spojen pomocí sběrnice V-Link, ta nabízí přenosovou rychlost 533MB/s.




Chipset VIA P4M800 Pro využívá Modular Architecture Platform (V-MAP), což znamená nižší doby vývoje a snadnější uvedení do výroby. Platforma je totiž podstatně flexibilnější a snadněji aplikovatelná. Chipset je již prodáván, takže se základních desek jím vybavených dočkáme snad dost brzy.

Zdroj: www.via.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama