reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA PT890: chipset pro procesory Intel s plnou podporou MS Windows Vista

6.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
VIA PT890: chipset pro procesory Intel s plnou podporou MS Windows Vista
VIA PT890 má podle výrobce plně splňovat požadavky nového operačního systému Windows Vista, dopomoci k tomu mají grafické karty S3 Chrome S25 a S3 Chrome S27. Ty však v ČR stále nejsou k dispozici a obávám se, že pokud se objeví, bude už...
VIA PT890 má podle výrobce plně splňovat požadavky nového operačního systému Windows Vista, dopomoci k tomu mají grafické karty S3 Chrome S25 a S3 Chrome S27. Ty však v ČR stále nejsou k dispozici a obávám se, že pokud se objeví, bude už pozdě. Dnes jsou stále velmi dobrou konkurencí GeForce 6600 nebo ATi Radeon X1300 Pro.



Chipset podporuje procesory Intel až do sběrnice 1066MHz. Díky technologii StepUp podporuje jak DDR400, tak i DDR2-533 paměti, volba slotů už je na výrobci základní desky. Maximálně lze osadit 4GB RAM. Podporován je PCI-Express x16 slot, k dispozici je pak ještě jeden PCIe x1 slot.



Přes sběrnici V-Link (533MB/s) je připojen southbridge VIA VT8237A. Ten integruje zvukový čip VIA Vinyl Multichannel Audio, přináší dva ATA133 kanály a dva SATA porty s možností rozšíření na celkový počet čtyř přes rozhraní SATALite. Možnost tvořit disková pole RAID je samozřejmostí (RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 a JBOD).

Southbridge dále přináší podporu osmi USB 2.0 portů, LAN (příp. GLAN), FireWire. Chipset je postaven na platformě Modular Architecture Platform (V-MAP), která snižuje čas návrhu (je zajímavé, že první zmínky o VIA PT890 co jsem našel, byly z roku 2003), zlehčuje výrobcům motherboardů integraci chipsetů a dalším pozitivem jsou unifikované drivery.



Zdroj: www.via.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama