reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA uvádí chipset pro své procesory C7-M

17.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
VIA uvádí chipset pro své procesory C7-M
VIA konečně uvádí chipset pro své nové energeticky úsporné procesory C7-M. Nese jméno VIA VN800 a podporuje nejen procesory VIA, ale také i čipy Intel Pentium M. Je určen pro DDR2 400 a DDR2 533 paměti. Používá V-Link sběrnici pro komunikaci...
VIA konečně uvádí chipset pro své nové energeticky úsporné procesory C7-M. Nese jméno VIA VN800 a podporuje nejen procesory VIA, ale také i čipy Intel Pentium M. Je určen pro DDR2 400 a DDR2 533 paměti. Používá V-Link sběrnici pro komunikaci northbridge-southbridge. V případě southbridge VT8723A tak přidává podporu Serial ATA, šesti nebo osmi-kanálové zvukový čip VIA Vinyl Audio, VIA Velocity Gigabit Ethernet, Wireless LAN, USB2.0 i IEEE1394 (FireWire).



Chipset obsahuje integrovanou 128 bitový grafický čip S3 Unichrome Pro s dvěmi pipeline a enginem Chromotion CE, který hardwarově akceleruje přehrávání MPEG2 videa (tedy DVD). Čipová sada podporuje AGP 8x, takže v případě potřeby lze grafický výkon výrazně zvýšit.

Podobně jako C7-M procesory, je i tento chipset energeticky velmi úsporný a vypíná své části, které zrovna nevyužívá. Snaží se s ACPI funkcemi co nejdéle prodloužit životnost baterie. Ve spojení procesoru VIA C7-M a chipsetu VIA VN800 se zapnutou technologií VIA PowerSaver může snížit spotřebu až o 50%.

Zdroj: www.digitimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama