reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: OSIRIS-REx se spustil do výšky jen 40 metrů nad asteroid Bennu

13.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Video: OSIRIS-REx se spustil do výšky jen 40 metrů nad asteroid Bennu
Americká sonda OSIRIS-REx se už nějaký ten pátek potuluje u asteroidu Bennu a nyní již podruhé a naposled vyzkoušela sestup k jeho povrchu, aby na něj mohla příště rovnou už dosednout. Můžeme se podívat, jak to vypadalo. 
OSIRIS-REx už jednou zblízka podíval na své budoucí místo přistání zvané Nightingale a nyní se sonda podruhé přiblížila, aby nám i pořídila záznam a NASA se přesvědčila, co ji na onom místě čeká. Dříve se přitom sonda odvážila sestoupit do výšky 250 metrů nad zvolené místo, jak ukazuje následující obrázek. Nyní to už bylo pouze 40 metrů. 
 
 
Sonda se přitom obvykle pohybuje na bezpečné orbitě ve vzdálenosti kilometru od povrchu asteroidu, takže nyní se k němu opravdu nebývale přiblížila a ukázala detaily na jeho povrchu. To můžeme vidět v následujícím krátkém videu. 
 
 
Jako obvykle je velice obtížné vůbec jen odhadnout, z jaké výšky jsou tyto záběry pořízeny, neboť na povrchu není nic, čeho bychom se mohli chytit. Podobné záběry můžeme vidět třeba i z různých misí na Měsíc, kde se také může zdát, že se přistávací modul nachází ještě ve velké výšce a ten se přitom ve skutečnosti už chystá dosednout. My ale díky popisku videa víme, že to se skládá ze snímků pořízených ve výšce 128 metrů a končí posledním snímkem pořízeným z výšky 44 metrů. 
 
Tato zkouška přitom trvala sondě OSIRIS-REx řadu hodin, ostatně jen cesta z bezpečné orbity k manévru Checkpoint ve výšce 125 metrů nad povrchem Bennu zabrala čtyři hodiny. Zážeh při Checkpoint nasměruje sondu už k dosednutí na povrch, které bylo nyní ještě simulované, a tak sonda po osmi minutách ještě provedla zážeh Matchpoint, který srovná její pohyb s rotací asteroidu, aby mohla už jen vertikálně dosednout. Pak už ale sonda ve výšce 40 metrů sestup přerušila a další zážeh ji dostal pryč na cestu k bezpečné orbitě. 
 
Během této zkoušky byla ještě úspěšně vysunuta ruka Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM) pro sběr vzorků, asteroid byl samozřejmě také neustále focen a snímán spektrometrem. Tato data OSIRIS-REx poté vyslal na Zemi, a to z aktuální vzdálenosti 288 milionů kilometrů, takže jejich cesta trvala nějakých 16 minut. Z toho vyplývá i ten fakt, že přímé řízení i velice opatrně se pohybující sondy při sestupu je nemožné a je nutné, aby se naváděla sama. 
 
Příště NASA použije stejný plán pro sestup, který ale už nebude přerušen, takže OSIRIS-REx na Bennu dosedne a pokusí se pomocí stlačeného dusíku sebrat vzorky. To je naplánováno na 20. října a samotné vzorky mají doletět na Zemi 24. září 2023. 
 
Zdroj: NASA


reklama