reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video z termokamery: jak se zahřívá NVIDIA RTX 3080?

15.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Video z termokamery: jak se zahřívá NVIDIA RTX 3080?
NVIDIA se nepokrytě chlubí novým zpracováním chladičů, které jsou montovány na karty RTX 3080 a ve větší verzi i na RTX 3090. My se nyní můžeme podívat na to, jak taková referenční RTX 3080 vypadá v zátěži okem termokamery. 
NVIDIA GeForce RTX 3080 už měla odhalit své možnosti i v nezávislých recenzích, avšak informační embargo bylo prodlouženo do 16. září a 15:00 našeho času, čili na pouhý den před oficiálním začátkem prodejů. Máme tu však alespoň jedno video z termokamery, které ukazuje právě referenční verzi RTX 3080 v zátěži. 
 
  
NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition (pokud je tak ještě můžeme označovat) je vybavena chladičem, který má k dispozici dva ventilátory. Jeden je na obvyklém místě na přední straně karty a zde má za úkol ofukovat chladič pod sebou, aby část vzduchu proudila skrz průduchy v záslepkách přímo ven. 
 
 
Pak je tu ventilátor na druhém konci karty a na opačné straně, který už pod sebou nemá plošný spoj, ale pouze průchozí chladič s heatpipe. Může tak skrz kartu tahat vzduch a posílat jej dál směrem k procesoru (či spíše pamětem RAM), pokud jde o obvyklou desku formátu ATX a odvozených. 
 
 referenční GeForce RTX 3080 v klidu
 
referenční GeForce RTX 3080 v zátěži
 
Původní video na YouTube už zmizelo, takže pokud nepůjde ani následující, můžete využít kopie uvedené na serveru VideoCardz. Video je mimochodem uvedeno s osminásobným zrychlením. 
 
 
Karta v klidovém režimu měla mít kolem 35 °C s tím, že se měřil její střed a ukázalo se, že ihned po zatížení se právě oblast chladiče vpravo (krom PCB hned vedle pamětí a GPU) zahřívá nejvíce. To naznačuje, že chladič má za úkol odvádět teplo především prostřednictvím heatpipe na pravou stranu, kde je karta profukována ventilátorem skrz. 
 
Teplota karty v zátěži se pak dostane až na 65 °C, ovšem pod chladičem bude evidentně ještě vyšší. Zajímavé také je, jak se díky vzduchu nasávanému z prostoru pod kartou v těchto místech ochladí základní deska a především chladič její čipové sady. Co ale teplo z karty udělá s chlazením procesoru, to není možné posoudit, neboť ten sám se bude pochopitelně v zátěži karty sám nejspíše zahřívat také.  


reklama