reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video znázorňuje halucinace umělé inteligence

11.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Video znázorňuje halucinace umělé inteligence
Umělá inteligence může sloužit k mnoha věcem, může porážet profesionální hráče či vyrábět podivná videa a zvukové stopy. Takto vzniklo i zvláštní video, které má vyvolat dojem, jako by AI měla halucinace.
Jaké představy a halucinace může mít umělá inteligence? Inženýr a umělec Alexander Reben zveřejnil video na počest zesnulého malíře Boba Rosse, který byl známý z pořadu The Joy of Painting. Video vypadá na první pohled naprosto šíleně, bylo vytvořeno i pomocí algoritmů Google Deep Dream. Algoritmy si vzaly do parády obraz i zvuk a vzniklo z toho video, které napodobuje epizodu The Joy of Painting podle umělé inteligence a z něhož má člověk rozporuplné pocity.

Alexander Reben rád ve svých uměleckých dílech spojuje technologii a lidství, snaží se vyzdvihnout technologie budoucnosti a zkoumat, jak mění svět. Jeho poslední práce je právě video, které má znázorňovat, jak by to vypadalo, kdyby umělá inteligence sledovala Boba Rosse a přitom by byla na LSD či jiných halucinogenních drogách. Výtvor pojmenoval Deeply Artificial Trees. Vyvolat dojem halucinace umělé inteligence se Alexanderu Rebenovi podařilo, protože v barevném videu vznikají pozoruhodné obrazce.


Umělec strávil měsíc tím, že algoritmům WaveNet poskytoval zvukové stopy Rossova projevu, aby se systém naučil malířovu mluvu. WaveNet byl původně vytvořen s cílem zlepšení kvality a přesnosti zvuků generovaných při převodu textu do mluvené řeči. Systém sleduje spíše tón hlasu či i různé vzdechy. Výsledkem je zvuková stopa, která se podobá hlasu Boba Rosse.

Poté bylo potřeba vytvořit ještě obrazovou stopu. K tomu bylo použito i Google Deep Dream. Počítač se učil rozpoznat, na co se dívá, po předložení celé série roztříděných tréninkových obrazů. Deep Dream na základě toho, co si myslí, že vidí, vloží po původního obrazu jiný. Výsledek pak vypadá jako změť všeho, co jen náhodně přichází na mysl a vytváří na první pohled vzájemně nesouvisející obrazce.

Audio i video stopa krátkého filmu od Alexandera Rebena byly vytvořeny samostatně a k jejich vzniku bylo potřeba odlišného množství dat. Ke zvukové stopě bylo třeba použít celou sérii pořadu The Joy of Painting, k obrazové části naopak stačilo jen několik dílů.

Zdroje: IFLScience, engadget.com

reklama