reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
RIAA vydala statistiku o prodeji hudby za rok 2022. Zajímavým faktem je především to, že po 35 letech se o nadvládu ve fyzických nosičích opět přihlásily vinylové desky. Překonaly tak CD. Jasným favoritem je ale streamování. 
Satryx (72) | 16.3.20238:52
Vinily vedou z prostého důvodu. Dobrý DJ, který chce kvalitní zvuk prostě hraje z vinilů. Jasně, existuje hardware který to umí udělat s digitální nahrávkou včetně scratchu apod. ale nikdy z toho nedostanete to co z vinilu. Navíc je to o prestiži, kdo hraje z vinilů má daleko větší skill a je proto více uznávaný.
Odpovědět0  0
Deluxa (225) | 14.3.202319:32
Za ten vinyl chcu nehorazne peniaze. Je to v priemere 2x drahsie ako cd. Zas dalsi skalping oviec, Podla mna naklady na vylisovanie jednej takej platne su radovo v 10kach centov a v shope za >40euro. Dobry kseft :D

Len tak pre zaujimavost...nakonfiguroval som si 250ks vinylu ,foliovane,plnofarebna tlac,heavyweight rezany dvojvinyl vsetky parametre na maximum a cena za ks vychadza 13 euro....
Odpovědět1  1
pidalin (1478) | 14.3.202317:17
Je škoda že kromě vydavatelů filmů naprosto všichni ignorujou už víc než 15 let blu­-ray technologii, teď už je pozdě na to se vracet k optice, ale náš přístup ke konzumnímu obsahu mohl dneska vypadat uplně jinak kdyby to vydavatelé neignorovali a i ty mechaniky by šly dolů. Mohli jsme mít audio BD například s celou diskografií kapely a podobně, to by bylo fakt boží takový možnosti, navíc je to mnohem mechanicky odolnější a spolehlivější než CD a rozhodně než DVD, protože to byla fakt mizerná technologie.
A co se vinylů týče, ze svýho okolí vim že to lidi kupujou kvůli tý válce hlasitostí a nekvalitním nahrávkám na současnejch CD, což je hodně smutný. Na vinylu tolik normalizovat hlasitost nejde protože by se ta stopa probourala do vedlejší drážky, takže vinyl má větší záruku že to bude mít lepší dynamiku. Je to fakt smutnej vývoj a jsem z toho těžce zklamanej a už ani nevěřim že válka hlasitostí někdy skončí. Ono to paradoxně třeba na tom spotitfy kolikrát zní líp než originál CD se zprasenou dynamikou.
Odpovědět2  3
Milan Šurkala (4563) | 14.3.202317:56
Blu­-ray by byl okrajový nesmysl stejně jako to platí o CD. Dnes si člověk udělá jeden playlist, ten si přehraje na PC, TV i na smartphonu, jakákoli změna se projeví hned na všech zařízeních, tohle s Blu­-ray neuděláte, stejně jako s tím neuděláte třeba napovídání podobných skladeb, ven to s sebou nikdo tahat nebude…Kromě několika pár specifických použití a pár staromilců by to k ničemu užitečnému nebylo.
Odpovědět3  2
Eskymak (1057) | 14.3.202319:27
Proč vyrábět tuny plastových kotoučů, když můžu ten obsah streamovat? V telefonu si ten disk nepřehraju, stejně tak nebudu disky přenášet mezi autem, domácím přehrávačem a přehrávačem třeba v práci. Ve výsledku stejně budete poslouchat nějaký stream, nebo rip toho disku, zatímco originál bude ležet někde na poličce.

Na dobu fyzických nosičů nerad vzpomínám, vždyť i když měl člověk walkmana, tak tam celý den točil jednu kazetu tam a zpět, protože ho nebavilo tahat další kazety po kapsách. Dneska dáte na SD kartu XXX alb a o nic se nestaráte.

O možnosti vytvářet různé mixy a playlisty ani nemluvě.

Nechápu, že kus plastu s obrázkem má pro mnoho lidí takovou hodnotu...
Odpovědět2  0
honza1616 (3636) | 15.3.20237:58
Lépe bych to nenapsal, taky nechápu tuhle módu, co na tom ti lidé vidí ??‍♂️
Odpovědět0  0
Mr.Crow (56) | 15.3.202312:09
Já třeba kupuju vinyly z několika důvodů, jednak je to pro mě sběratelský kousek ­(klasické i limitované edice­), za druhé moc nepoužívám streaming hudby ­(snad jen občas v práci free spotify­) a za třetí, rád tím podpořím umělce. Je to velmi podobné jako ­"krabicové­" verze her. Taky si ji můžu koupit na steamu a nebo sběratelku se vším všudy. Nebo třeba knížky ­- taky si člověk může pořidit ebook a nebo papírovoou verzi. Prostě je něco na tom vlastnit fyzický předmět a ne jen v digitalní podobu.
Odpovědět3  0
Eskymak (1057) | 15.3.202320:52
Pokud vám vlastnictví fyzického nosiče dělá radost, vaše věc. Někdo zase sbírá třeba pokemony.

Umělce nákupem fyzického nosiče určitě nepodpoříte více, než nákupem digitálního alba. Už jen samotná výroba a distribuce stojí velké peníze, a o to méně umělec utrží. Část pak ještě pochopitelně schrábne vydavatel.

U knížek je to stejně, kdy výroba a distribuce něco stojí, a část si opět vezme nakladatel. Člověk knížku přečte a pak už se na ni jen práší.

Koupím si auto, protože s ním potřebuju denně jezdit a vím, že s ním budu denně jezdit i po mnoho dalších let. Kniha je mi po přečtení k ničemu. To je podobný, jako když má ženská 50 párů bot a 30 kabelek, a neví co na sebe.

U hudby si kupuji možnost ji poslouchat, u knihy si kupuji obsah. Víc mě nezajímá. Pokud chci podpořit umělce, mohu si koupit předražené tričko, ze kterého má nejvíc.
Odpovědět2  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.