reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Virtuix Omni: šlapadlo pro virtuální realitu přijde v září

9.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Virtuix Omni: šlapadlo pro virtuální realitu přijde v září
Zájem veřejnosti v poslední době vzbuzují různé novinky týkající se systémů virtuální reality, neboť ty slibují nic menšího než revoluci ve hraní počítačových her. Do nich bude hráč zapojen nejen svým zrakem a sluchem, ale rovnou celým tělem.
Nedávno jsme se podívali na šlapadlo Virtualizer od Cyberith a mohli jsme sledovat, jak se na něm hraje Skyrim, ovšem nyní jde o konkurenční produkt Omni firmy Virtuix, jenž začal podobně jako jiné produkty jako kickstarter, čili projekt spolufinancovaný veřejností. Podobnou minulost má i headset Oculus Rift, který i s jeho výrobcem Oculus VR nedávno koupil Facebook.





Virtuix Omni má velmi podobné zpracování jako Virtualizer, ovšem přeci jen se v něčem lišší. Zatímco Virtualizer má dole jen malou kruhovou plochu s nízkým třením, Omni má spodek ve tvaru mělkého talíře, na jehož nakloněných stranách jsou drážky. Do nich pak zapadnou výstupy na speciální obuvi, čili zde nepůjde využít prosté kecky jako na Virtualizeru. Jinak tu je ale také středový kruh, do nějž si uživatel vstoupí, aby měl přeci jen nějaké vodítko a spojení s reálným světem.


Dle nejnovějších informací má Virtuix Omni dorazit na trh v září, a to s cenou 499 USD, čili v přepočtu nějakých 10 000 Kč, což nevypadá vůbec špatně. Opravdu by se tedy mohlo potvrdit, že celou potřebnou VR výbavu pořídíme za cenu jednoho herního PC a záležet bude především na ceně headsetu Oculus Rift. Za svých pět set dolarů pak zákazník dostane samotné šlapadlo, které má skládací ramena přidržující vrchní kruh, dále demo pro vyzkoušení jeho funkce, software pro sledování pohybu uživatele a pár speciálních bot, v nichž budeme moci na zařízení chodit, běhat i skákat.

Uživatelé, kteří se podíleli na financování projektu Omni, by měli mít možnost si šlapadlo zakoupit za sníženou cenu. Zpráva pak sice mluví o jeho spojení s Oculus Rift, ale jsou tu i jiné firmy vyvíjející VR headsety. Je to třeba Valve a jeho Steam VR, Sony a Project Morpheus nebo jednodušší Rescape od 13th lab.

Zdroj: Hexus.net

reklama