reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VisionFive V1: RISC-V ve stylu Raspberry Pi přichází

30.11.2021, Jan Vítek, aktualita
VisionFive V1: RISC-V ve stylu Raspberry Pi přichází
Společnost StarFive nám již slíbila desku s RISC-V, a to Beagle V, která byla později zrušena. Nyní ale přichází náhrada, a sice VisionFive V1, která se asi nejvíce podobá počítačům Raspberry Pi a jejich klonům. 
VisionFive V1 bude ale pochopitelně zcela jiný, a to už jen díky svému SoC s architekturou RISC-V, zatímco Raspberry Pi a podobné využívají ARM. Jde ale i tak o počítač na jedné desce s téměř veškerou potřebnou výbavou, která zahrnuje především čip JH7100. 
 
 
Jedná se konkrétně o SiFive U74 RISC-V procesor s ISA RV64GFC pracující se dvěma jádry na 1,5 GHz. Ten má vedle sebe 2x 4 GB LPDDR4-2800 MHz coby RAM a bootovat může z paměťové karty. Dále tu máme gigabitový Ethernet, HDMI 1.4, audio výstup, čtyři USB 3.0, USB-C pro napájení, Wi-Fi 802.11bgn a Bluetooth 4.2, atd. 
 
 
Rozměry celé desky jsou 100 x 72 mm, takže je trošku větší než Raspberry Pi 4 a bez problémů se na ni vejde 40pinový GPIO header, který by mohl odpovídat právě konkurenčnímu provedení, ale záleží i na softwaru, zda bude kompatibilní. A co se týče softwaru, tato deska bude podporovat různé linuxové distribuce, a to především Fedora Linux. Jen ta cena bude asi poněkud vyšší než u konkurence, neboť se mluví o 150 dolarech.
 
Ale uvidíme, neboť VisionFive V1 má být teprve představen 8. prosince na RISC-V Summit a prezentován by mohl být také model VisionFive V2 vybavený již čtyřjádrovým procesorem a navíc i HDMI 2.0 a PCIe 2.0 x2. 
 
Zdroj: Liliputing


reklama