reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vnitřní Mongolsko zakázalo těžbu kryptoměn

3.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Vnitřní Mongolsko zakázalo těžbu kryptoměn
V oblasti Vnitřního Mongolska už nebude možné legálním způsobem těžit kryptoměny, o čemž nedávno rozhodla vláda tohoto autonomního regionu Čínské lidové republiky. Těžaři se tak budou muset přesunout jinam. 
Oblast Vnitřního Mongolska je oblíbena těžaři už na konci února ohlásila, že je ze svého území hodlá brzy vypudit. Rozhodla tak místní Vývojová a reformní komise, jejíž nový plán má teprve vstoupit v platnost, a to nejpozději letos v dubnu. Cílem je především to, aby se snížila spotřeba elektřiny v tomto regionu, který se spoléhá především na uhelné elektrárny. Zakázána bude přitom těžba stávajících kryptoměn, ale také veškeré "nové kryptoměnové projekty". 
 
 
Už loni označil server Wired Vnitřní Mongolsko za jednu z hlavních oblastí Číny, kde se těží kryptoměny. Další takovou je Sečuán, ovšem tam mohou těžaři využívat levnou energii vodních elektráren, zatímco v Mongolsku se kvůli nim pálí uhlí. Nicméně ani Sečuán v tomto ohledu není v těžbě úplně "zelený", neboť Bitcoin s vysokou hodnotou, kterou aktuálně vskutku má, umožní těžbu i v období, kdy je tamní elektřina dražší. Místní vodní elektrárny totiž nefungují celoročně, ale spoléhají na sezónní deště a když tedy zrovna nefungují, zaskakují za ně právě uhelné. 
 
Server Tom's Hardware poukazuje na to, že snaha zablokovat těžbu ve Vnitřním Mongolsku nemusí ani tak vycházet ze snahy docílit nižší zátěže životního prostředí. Mohlo by jít o snahu umést cestu vlastním domácím kryptoměnám, nad nimiž bude mít čínská vláda kontrolu, ale to je jen spekulace, která navíc neodpovídá tomu, že daný zákaz má platit i pro nové projekty a kryptoměny. 
 
A jak je na tom vůbec Bitcoin? Ten po neslavném minulém týdnu, kdy jeho hodnota klesla z cca 58 tisíc dolarů na 44 tisíce, opět stoupá a nyní už je nad hranicí 52 tisíc dolarů. Tento vývoj jako obvykle víceméně kopíruje také Ethereum, které se celý dnešní den šplhá vzhůru, ovšem má také odkud, neboť Ethereum zažilo větší propad než Bitcoin. Nic pozoruhodného se tak neděje a mluvit se dá zatím jen toliko o korekci a jejích dozvucích.  


reklama