reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Volvo dodá Uberu 24 000 autonomních SUV XC90

21.11.2017, Milan Šurkala, aktualita
Volvo dodá Uberu 24 000 autonomních SUV XC90
Volvo už nějakou dobu spolupracuje s Uberem a jedním z výsledků bude dodání několik desítek tisíc vozů XC90 vybavených technologiemi pro autonomní řízení. Uber by tak již brzy odstranil řidiče a spoléhal by se jen na umělou inteligenci.
Společnosti Volvo a Uber spolupracují už zhruba tři roky na vývoji autonomních vozidel, která chce Uber v budoucnu využívat. Odpadnou tak řidiči, kteří už společnosti nejednou způsobili pár problémů. Obě společnosti podepsaly kontrakt, který by měl zahrnovat desítky tisíc vozů vybavených systémy pro autonomní řízení. Hovoří se o vozech XC90 (patrně v plug-in hybridní verzi) v počtu okolo 24 tisíc, nicméně počet vozů není definitivně stanoven, smlouva je "flexibilní". Na základě vývoje situace se může počet zvýšit i snížit.

Volvo XC90 pro Uber

Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna a můžete ji akorát odhadovat. Při cenách těchto vozů a jejich počtu budeme jistě hovořit o částkách přesahující miliardu dolarů, nicméně s nutným vybavením pro autonomní řízení, které rozhodně není levné, se odhady pohybují spíše lehce pod 2 miliardami.

Volvo dodá automobily a některé technologie (hardware) nutné pro autonomní řízení, tedy vybrané senzory (např. radar), které jsou potřeba. Společnost Uber pak vybaví automobily softwarem, tedy systémem umělé inteligence, nicméně bude mít na bedrech i některé prvky hardwaru jako např. střešní kameru, LiDAR a výpočetní systém.
 
Automobily by měly být dodávány v průběhu let 2019 až 2021. Těžko ale říci, kdy se tato auta skutečně objeví na silnicích, neboť doba autonomních aut ještě nepřišla a je možné je využívat jen na jednodušších tratích. Připomeňme, že autonomní technologie jsou ve vozech Volvo testovány už okolo jednoho roku v Arizoně a před tím i v Kalifornii.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama