reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vybíráme základní desku: přehled čipsetů

22.3.2005, Jan Dudek, článek
Vybíráme základní desku: přehled čipsetů
Základní desky bychom měli vybírat podle čipsetu – hlavního čipu (resp. dvou čipů) řídícího všechen provoz základní desky. Kromě toho, že čipsety pro AMD i Intel jsou odlišné, tak se mezi sebou liší i funkcemi a výbavou. Existuje šest značek čipsetů – Intel, VIA, SiS, nVidia, ATi a ULi. V článku naleznete jejich popis a doporučení.
Která značka je nejlepší? To je stejně ošemetná otázka jako, který procesor je nejlepší. U Intelu se na tuto otázku dá odpovědět snadno – čipsety Intel. Pro procesory AMD je to velmi diskutabilní záležitost a nedovolil bych si obecně tvrdit, že VIA je lepší než nVidia či naopak (pokud nebereme v potaz high-end řešení, tam je lepší nVidia). Nejdříve ale krátká charakteristika značek.

Pozn.: Odkaz na první díl článku - Vybíráme základní desku: důležité rady a přehled výrobců

Čipsety Intel

Intel logicky vyrábí čipsety jen pro své procesory a snaží se, aby kooperace obou dvou byla nejlepší. Díky tomu vzniklo pravdivé tvrzení, že Pentia v kombinaci s čipsety Intel na deskách Intel jsou absolutně bezproblémové. Díky tomu je nejlepší řešení kupovat pro Pentium čipset Intel. Osobně to přímo doporučuji, pokud stavíte počítač s dražším procesorem. Čipsety od ostatních firem se také dají použít, ale doporučil bych je jen do low-end řešení.

Čipsety VIA

Velký konkurent Intelu a speciAlista na čipsety. VIA se snaží podnikat v mnoha oborech (dokonce vyrábí procesory C3), ale čipsety pro základní desky jsou její hlavní byznys, i když v dnešní době je na tomto trhu velká konkurence. Nejlepší čipsety vyrábí VIA pro AMD, i když i tam ji šlape hodně na paty nVidie. Výhodou proti nVidii je menší energetická náročnost (čipy tak nehajcují), ale na druhou stranu jsou její čipy technologicky zaostalé v porovnání s nVidií. Cena je dnes bohužel skoro totožná. Čipsety pro CPU Intel se VIA nikdy moc nedařilo prodávat a v levných deskách se spíše objevují SiSy.

Čipsety SiS

Dříve se jednalo o nejhorší čipsety pod sluncem. Po uvedení SiS 735 a SiS 645 se stala králem low-end základních desek. Od čipů SiS nemůžeme čekat zázrak, ale jsou poměrně spolehlivé a hlavně velmi levné. Technologicky je přibližně na stejné úrovni jako VIA.






Čipsety ULi (dříve ALi)

Na tuto firmu se už málem zapomnělo, ale v poslední době se opět probouzí k životu a začíná na SiS a VIA nepříjemně vystrkovat růžky. Poté co se firma přejmenovala z ALi na ULi, začala masivně pracovat na svých čipových sadách. Nedávno se objevil čipset ULi M1689, který je velmi zajímavým levným řešením pro AMD. Pro tuto firmu znamená totéž, co 735tka pro SiS – odlepení se ode dna. Dalším úspěchem je montování SouthBridge M1573 do desek s ATI Xpress 200. Už brzy se objeví ULi M1595, který bude dokonce podporovat PCI Express – samozřejmě pro ty nejlevnější základní desky. V případě ULi se tedy můžeme na co těšit.

Čipsety nVidia

Jak Intel se specializuje na procesory Intel, tak nVidia se speciAlizuje na procesory AMD. Podobně jako je Intel nejlepším výrobcem pro své procesory, tak je nVidia možná nejlepší pro AMD. Říkám možná, protože VIA je pro AMD také velmi dobrou variantou – je to na dlouhou diskuzi. Přesto nVidia vyrábí unikátní řešení – SLI čipset pro dvě grafické karty, což žádný jiný výrobce nenabízí.

Další raritkou je jednočipovost řešení – klasicky se dělí čipsety na NorthBridge a SouthBridge – nVidia integruje vše do jednoho čipu. Podobně jak u Intelu, pokud stavíte počítač na drahém AMDčku, kupte mu i základní desku na založenou nVidii. Před dvěma týdny ale nVidia ohlásila také čipset pro Intel, ovšem o něm toho zatím příliš nevíme.

Čipsety ATi

ATi dělá čipsety pro Intel i AMD, ale nejedná se o top řešení, hlavně jde o mainstream. Největší výhodou ATi je skvělé integrované grafické jádro, které ani u AMD, ani u Intelu nemá konkurenci. Pouze na integrovaných grafikách ATi si dnes zahrajete hry jako je Doom 3 nebo Half-Life 2. Kuriózní je, že nVidia spíše pole integrovaných grafik vyklízí, ATI se na něho zaměřuje, i když také vyrábí čipsety bez grafického jádra.
reklama