reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vydání "Superkonzole" od Sony je v Evropě odloženo

6.9.2006, Architect, aktualita
Vydání "Superkonzole" od Sony je v Evropě odloženo
Firma Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) oznámila, že vypuštění velmi očekávané konzole Playstation 3 v Evropě odkládá na březen, 2007. Jako příčinu firma uvedla nedostatek dodávky Blu-ray mechanik. Nicméně zdůrazňuje, že do 31. března...
Firma Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) oznámila, že vypuštění velmi očekávané konzole Playstation 3 v Evropě odkládá na březen, 2007. Jako příčinu firma uvedla nedostatek dodávky Blu-ray mechanik. Nicméně zdůrazňuje, že do 31. března 2007 přiveze do Evropy na 6 miliónů herních konzolí.


Ken Kutaragi


"Podle Kena Kutaragiho, ředitele SCEI, je změna data vypuštění u SCEI způsobena zpožděním plánované masové produkce modrých laserových diod uvnitř Sony Group, což ovlivňuje nastavení včas dodaných klíčových komponent," oznámila dnes BBC.

Pan Kutaragi však také oznámil, že 500 000 přístrojů bude v USA (400 000) a Japonsku (100 000) včas a to 11. listopadu tohoto roku. Zpoždění se tak týká “pouze” Evropy, Ruska, Středního východu, Afriky a Austrálie. Konzole Sony Playstation 3 je založena na procesorech Cell vyvíjených společnostmi IBM, Sony a Toshiba, grafické operace bude zajišťovat RSX čip od Nvidia Corp. a zařízení bude dodáváno s již zmiňovanou, dnes těžce dostupnou, Blu-ray optickou mechanikou.

Ale pozdější vypuštění v některých oblastech nebrání pouze Blu-ray, ale také vysoká cena samotného přístroje. Podle odhadů analytiků bude muset Sony prodávat konzole za cenu 499$ (~11 000,- Kč), nebo 599$ (~13 000,- Kč) v závislosti na systémové konfiguraci PS3, ale cena použitých komponent se může vyšplhat až na 900$ (~20 000,- Kč) za kus. Dle Merrilla Lynche, výzkumníka společnosti, je nejdražší součástí PS3 Blu-ray mechanika, která bude zpočátku stát zhruba 7 000,- Kč. Druhou nejdražší komponentou bude Cell procesor, který bude stát Sony „minimálně“ 5000 Kč. Za grafický procesor RSX od Nvidie zaplatí Sony 1500,- Kč a za 256 MB XDR paměť, stejně jako za GDDR3 paměť, bude muset zaplatit po 1100,- Kč.

Otázkou tedy zůstává, jestli se prodá tolik her a kusů PS3, aby nakonec Sony na všem neprodělala. I když se tak podle mého názoru nestane.

Zdroje: DailyTech, Engadget
reklama