reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyjednávání AMD o odprodání podílu zamrzlo

30.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Vyjednávání AMD o odprodání podílu zamrzlo
Před třemi týdny se objevila zpráva, že AMD vyjednává se soukromým kapitálem, firmou Silver Lake Partners, o odprodeji svého významného podílu. Nyní je jasné, že rozhovory opravdu proběhly, ale uvázly na mrtvém bodě.
Firmy Advanced Micro Devices a Silver Lake Partners vyjednávaly o odprodeji celé čtvrtiny podílu firmy AMD, která tak měla získat potřebnou hotovost pro další provoz. Informuje o tom agentura Bloomberg, dle níž se zástupci firem setkali v minulých týdnech, ovšem nedokázali dovést rozhovory do zdárného konce, a AMD tak dnes hledá jiné řešení pro zajištění svého financování. Doufejme jen, že to nebude základ pro další fámy o akvizici ze strany Microsoftu, Samsungu či jiných firem.





Nyní je hodnota firmy AMD na trhu kolem 1,3 miliardy dolarů, čili by za svůj 25% podíl získala cca 325 milionů. To ale není mnoho pro takovouto technologickou firmu, která bude potřebovat finance na to, aby mohla v příštím roce dostat na trh novou generaci grafických karet s paměťmi HBM2 a především procesory a APU založené na architektuře Zen (“Summit Ridge” a “Raven Ridge”). Však v této době AMD jen na výzkum a vývoj dává každý kvartál 100 milionů dolarů a musíme počítat také s tím, že v poslední době firma nevydělávala, ale vykazovala ztráty.

Firma je tak ve složité situaci a bojuje na dvou frontách proti Intelu a NVIDII. V porovnání s Intelem je situace AMD jasná. Intel má na trhu již druhou generaci 14nm procesorů, zatímco procesory FX od AMD se již dlouho nikam neposunuly a jsou vyráběny stále 32nm technologií SOI. Co se týče APU, pak v jejich případě je situace lepší (28 nm), ale ani ty nemohou moderním procesorům Intel konkurovat. Souboj s NVIDIÍ firmě AMD v posledním období přinesl pokles na trhu se samostatnými grafikami pod pouhou pětinu trhu, z čehož se tedy AMD začíná vzpamatovávat díky novým Radeonům 300. Více se ale dozvíme až někdy v říjnu, kdy firmy zveřejní své finančí výsledky za třetí kvartál a také se objeví reálná čísla prodejů grafických karet.

Společnost Silver Lake je známým investorem, který má v hledáčku hi-tech společnosti. Vydělává na tom, že do nich nejprve investuje a později svůj podíl odprodá, přičemž má na takové společnosti zásadní požadavky. Může po nich vyžadovat i změnu v celé obchodní strategii. V minulosti Silver Lake investovala i do firem jako Dell, Seagate, Avago či Alibaba.

Zdroj: Bloomberg
reklama