reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výroba čipů pro PC a servery v TSMC po dlouhé době překonala mobilní SoC

20.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Výroba čipů pro PC a servery v TSMC po dlouhé době překonala mobilní SoC
Společnost TSMC vyrábí všechny možné logické čipy, ovšem zdaleka největší podíl na tržbách mají čipy označované za HPC a Smartphone. Nyní se přitom po dlouhé době přihodilo, že HPC měly navrch, i když jen mírně. 
Společnost TSMC si v této době nemůže stěžovat, že by neměla do čeho píchnout. Právě naopak dělá co může, aby zvyšovala výrobní kapacity, což pochopitelně znamená především investice do moderních procesů, neboť právě ty dokáží zajistit největší příjmy. Ovšem to je pochopitelně vykoupeno neméně velkými investicemi, které dalece převyšují reálný zisk. Letos má TSMC totiž investovat přinejmenším 40 miliard dolarů, přičemž během prvního čtvrtletí bylo dosaženo zisku "jen" 4,8 miliardy dolarů. Právě proto ale jde o investice, čili peníze, které přinesou svůj výsledek až v budoucnu. 
 
 
Jak ukazuje doprovodný graf, podíly zvané HPC a Smartphone tvoří 81 procent příjmů firmy TSMC, což tedy platilo pro první letošní kvartál. Pod HPC si můžeme zařadit výkonné čipy včetně procesorů či GPU pro PC a pod Smartphone zase úsporná SoC pro chytré telefony, přičemž je logické, že jde právě o tyto dvě skupiny, které firmě TSMC zařizují nejvyšší příjmy. Využívají totiž nejnovější technologie, což platí zvláště pro největšího zákazníka firmy TSMC, americký Apple. 
 
Pokud jde ale o růst (ovšem mezikvartální), v tomto ohledu mobilní SoC tržby TSMC moc netáhla a to odpovídá zprávám, že prodeje telefonů jdou celkově dolů. Segment HPC si naopak připsal 26 procent a právě tento nepoměr způsobil, že nakonec o pouhé procento v tržbách předhonil mobilní SoC, které HPC obvykle drtí s velkým náskokem, jak ukazuje třeba výsledek za rok 2019 (pdf). Mimochodem značně rostla i výroba čipů pro automobilový průmysl, což je pro něj jistě dobrá zpráva, ovšem pro TSMC jde i tak pouze o 5% kousek celého koláče.
 
A abychom dodali i nějaká čísla, pak 41 % pro HPC znamená tržby 6,8 miliard dolarů. Právě na tento segment přitom TSMC sází i pro zbytek letošního roku a táhnout nahoru jej mají především čipy pro AI, datová centra a superpočítače. My bychom ale mohli doplnit i nové 5nm produkty pro PC od firem AMD a NVIDIA a také 6nm grafiky Intelu. Trh s telefony by měl spíše stagnovat. 
 
 
Zde pak máme potvrzení toho, že pro tržby firmy TSMC jsou nejdůležitější moderní procesy, neboť pouze 5nm a 7nm třída se na nich podílí plnými 50 procenty. 
 
Letos chce TSMC utržit celkově 68 miliard dolarů, čili v průměru 17 miliard na kvartál a právě téměř plných 17 miliard jí přinesl už první letošní kvartál, čili raketový nárůst tržeb se očekávat nedá a spíše to vypadá, že TSMC je nyní se svými aktuálními kapacitami na vrcholu. 


reklama