reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci řadičů očekávají rychlé přijetí USB 3.1

31.7.2015, Jan Pánek, aktualita
Výrobci řadičů očekávají rychlé přijetí USB 3.1
A označením "USB 3.1" nemyslí jen klasickou verzi, ale i Typ-C, který nabízí oboustranný konektor. Ten by mohl být zásadním tahounem nové generace USB, navíc port Typu-C je používán i jako konektor pro nový Thunderbolt 3.
USB 3.1 je na trhu již celkem dlouho, nedá se ale říct, že by zatím udělalo díru do světa, a to i přestože nabízí lepší vlastnosti než USB 3.0. Například 2násobnou přenosovou rychlost nebo lepší správu napájení. Co brání 3.1 v rozletu?

První zádrhel je v tom, že zatím není nativně podporována, podpora přichází až s procesory Skylake, takže předchozí generace čipsetů musí volit řešení s řadiči na další kartě nebo speciálně integrovanými. Taková řešení jsou samozřejmě k dispozici, ale kromě omezeného množství produktů odrazuje i cena, která ale jde pomalu dolů.

Dalším omezením je nedostatek periferií pro nové USB 3.1 - proč kupovat kartu s řadiči, když k ničemu nebude? Situace se ale pomalu mění.

Důležitým milníkem bylo, že s klasickým Typem-A, který je zpětně kompatibilní s USB 3.0 a níže, přišel i Typ-C. Ten totiž může sjednotit konektory počítačů a mobilních zařízení, navíc ho bude lehčí umístit do již tak příliš tenkých ultrabooků.

Další přelom nastal, když na novém MacBooku Air Apple použil jen jediný konektor pro vše, USB Typ-C. A protože se jedná o přístroj, který si tradičně kupuje hodně lidí, výrobcům periférií nezbylo nic jiného, než začít využívat Typ-C (nebo na něj napasovat speciální HUB).





A posledním a možná nejdůležitějším milníkem, který značí zářnou budoucnost USB Typu-C, bylo představení nového Thunderboltu 3, který využívá právě tohoto konektoru.

Takže díky tomuto konektoru a řadiči pro Thunderbolt 3 může jediný konektor plnit několik funkcí: USB ve verzi 3.1, 3.0 i 2.0, potom Ethernet, výstup zvuku, HDMI, eSATA nebo FireWire.

Dále tohoto konektoru začínají využívat i mobilní přístroje, i když je na trhu jen málo zařízení, mezi které můžeme zařadit Nokii N1 a OnePlus Two. Podle výzkumů Intelu ale další rok počet zařízení s tímto konektorem stoupne na číslo 30.

"Očekáváme, že si počítače velmi rychle osvojí Thunderbolt 3 kvůli propojení konektoru Thunderboltu a USB 3.1 Typu-C, čímž se zajistí propojení s mnoha zařízeními jedním kabelem," řekla Anna Cheng, představitelka Intelu. "Během příštího roku očekáváme více než 30 notebooků a ultrabooků s tímto řešením."

Společnosti jako Asmedia Technology, Etron Technology a Via Labs navíc chystají nabídnout řešení s Typem-C, jakmile na to bude trh připravený a jakmile bude tento port rozšířenější.

Zdroj: KitGuru
reklama